Dagens PS

Traditionen fortsätter – Buffett donerar hundratals miljoner

Buffett
Warren Buffett har inte legat på latsidan under slutet på 2023. Flera köp och försäljningar har gjorts. Dessutom slår han till med rekordvinst för helåret(Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 23 nov. 2023Publicerad: 23 nov. 2023

Warren Buffett fortsätter med sina årliga miljondonationer. Målet är att göra sig av med 99 procent av förmögenheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Precis som under förra årets Thanksgiving i USA kommer investerarikonen Warren Buffett att donera 870 miljoner dollar till fyra familjestyrda stiftelser, rapporterar CNN.

Traditionen sträcker sig tillbaka till 2006, med målet att skänka bort 99 procent av den enorma förmögenheten på 120 miljarder dollar.

Donationerna kommer ske i form av aktier från hans konglomerat Berkshire Hathaway. 1,5 miljoner aktier går till Susan Thompson Buffett Foundation, uppkallad efter hans avlidna fru, samt 900 000 aktier som fördelas jämnt mellan tre stiftelser som drivs av barnen.

Förra året donerade Warren Buffett 750 miljoner dollar till samma stiftelser.

Läs mer: Analys: Ingen kan mäta sig med Warren Buffett – Dagens PS

“Kapitalismen har åstadkommit underverk”

I ett sällsynt brev riktat till aktieägarna skriver Buffett att han och barnen “har en gemensam övertygelse att dynastisk rikedom, även om den är både laglig och vanlig i stora delar av världen inklusive USA, inte är önskvärd”.

Berkshire Hathaway har byggts upp för att hålla bortom hans död – och med hans barn som verkställare av testamentet, skriver han.

ANNONS

Investeraren slår även ett slag för kapitalismen, som trots sina svagheter “har åstadkommit underverk och fortsätter att göra det”.

Läs mer: “Buffett sitter på en monstruöst stor pengahög” – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Rekordhög kassareserv

Den 93-åriga Buffett har aldrig offentligt signalerat att han skulle vilja lämna över rodret för Berkshire Hathaway – inte ens efter att han diagnostiserades med prostatacancer 2012, skriver Reuters.

Han fortsätter därmed att styra över bolaget på obestämd tid. 2021 utsågs Greg Abel, chef för bolagets icke-försäkringsverksamhet, till sin efterträdare.

Berkshire Hathaway rapporterade nyligen en ökning i rörelseresultatet för tredje kvartalet och en rekordhög kassareserv på 157 miljarder dollar, vilket Dagens PS har rapporterat om.

Läs mer: Mystiken tätnar – vad har Buffett och Burry i kikaren? – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS