Dagens PS

Analys: Ingen kan mäta sig med Warren Buffett

Warren Buffett
Warren Buffett lirar i en egen division på börsen, ingen är ens i närheten av att utmana honom, enligt CNBC:s analys. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 aug. 2023Publicerad: 11 aug. 2023

Av Warren Buffett finns det bara en, sluta drömma om att bräcka den världsberömda Wall Street-ikonens investeringsmagi, är budskapet i en analys.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Oraklet från Omaho är omöjlig att kopiera”, skriver CNBC:s Yun Li, som konstaterar att tappra försök sker av investerare att försöka överträffa Warren Buffetts framgångar.

Men sedan dröjer det inte länge förrän dessa lycksökare åker på bakslag.

En känd investerare som affärspressen tidigare pekat ut som “nästa Warren Buffett” är Bill Ackman.

Men varken han eller någon annan investerare är i närheten av den 92-årige Wall Street-legendens meritlista, slår Yun Li fast och uppmanar affärstidningarna att sluta leta efter “nästa Buffett”.

Warren Buffet spelar i en egen division

Han är “unik och i en klass för sig”, heter det i CNBC-analysen där hon skriver att Buffetts investeringskonglomerat Berkshire Hathaway värderas till 800 miljarder dollar och att den årliga avkastningen påstås ha fördubblats på det breda amerikanska jämförelseindexet S&P 500 på USA-börsen sedan Buffett förvärvade en majoritet av aktierna i Berkshire.

“Idag är Berkshire oigenkännligt från vad det en gång var, och mer framgångsrikt än någonsin”, framgår det vidare.

I veckan kom konglomeratet in med ett rekord för rörelseresultatet i andra kvartalet på över 10 miljarder dollar, vilket fick aktien att rusa mot nytt all-time-high.

ANNONS

Sedan 1965 till 2022 har aktierna i Berkshire, enligt CNBC-skribentens genomgång, levererat en årlig vinst på 19,9 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Aktien är upp 3 787 464 procent efter oraklets entré

Aktien har enligt analysen, håll i dig nu, gått upp med ofattbara 3 787 464 procent (!) sedan Buffett klev in i matchen, skriver Yun Li och förklarar att en annan styrkemätare hos både Buffett och hans konglomerat är mängden av kontanter.

“Berget av kontanter i Berkshire har gjort det möjligt för Buffett att agera snabbt under en kris.”

Historiskt har Buffett agerat räddare i nöden åt banker på fallrepet. Både Bank of America och Goldman Sachs fick miljarder dollar när Wall Streets starkast lysande stjärna sträckte ut sin hjälpande hand efter Lehman Brothers krasch 2008.

Ett av många omdömen: “Största genom tiderna”

När andra går under eller är på väg att kollapsa, då passar Buffett på att dra nytta av kriserna och i analysen är det bara goda vitsord från andra investerare om den mångårige aktieklipparen, han är “den största genom tiderna”, som någon uttrycker det.

Den amerikanska teknikjätten Apple är Berkshires enskilt största innehav och som enligt CNBC-analysen gett konglomeratet en avkastning på över 100 miljarder dollar sedan 2016.

ANNONS

“Nästa ‘Orakel från Omaha’, vem det än är, kan bara drömma om att duplicera den föreställningen”.

Läs även: Skugga Warren Buffetts fiktiva Stockholmsportfölj Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS