Tjänstemän i Kreml kritiska till kriget

Uppdaterad: 20 apr. 2022Publicerad: 20 apr. 2022
Kreml
Kreml i Moskva. De flesta i staben håller Putin bakom ryggen, men en tyst kritik växer fram. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)

Personer med anknytning till Kreml uppger till Bloomberg att de hyser oro över Rysslands invasion i Ukraina. Samtidigt uppger de att Vladimir Putin varken väntas ge upp eller förlora makten.

ANNONS
ANNONS

Personer med band till, eller anställning inom administrationen i Kreml, har i allt större utsträckning börjat hysa kritik mot beslutet att invadera Ukraina. Det skriver Bloomberg.

Det rör sig om en minoritet med olika typer av sysselsättningar inom den ryska statsapparaten eller i statskontrollerade företag.

Många av dem ser invasionen som ett katastrofalt misstag som i flera decennier kan skada Rysslands möjligheter i internationella sammanhang.

Bloomberg har talat med tio personer som har insyn i situationen och som har lämnat information anonymt.

Viss kritik bland tjänstemän i Kreml

Just nu bedömer kritikerna att Putin gör sig beroende av en smalnande krets av mer trångsynta rådgivare med en ganska hårdför agenda. Presidenten avfärdar alla som kommer med synpunkter om de politiska och ekonomiska kostnaderna som kriget medför.

Han tycks inte vara beredd att ändra ståndpunkt om invasionen. Personerna uttrycker också viss oro för att Putin skulle kunna göra allvar av sina hot om kärnvapen. Det kan hända om han skulle misslyckas i kriget eller i andra delar av sina ambitioner för Ryssland.

Eliterna i Ryssland kommer inte att avsätta Putin, utan många bekräftar hans syn på kriget som en nödvändig konfrontation med väst. Dessutom har han i stor utsträckning den breda politiska opinionen med sig. Folkliga uppror kommer inte att avsätta Putin. Tvärtom kan han använda det folkliga stödet för att sitta kvar.

ANNONS
ANNONS

Ryssland berett att offra ekonomin

Många ekonomiska rådgivare har försökt belysa att Rysslands ekonomi kommer att skadas svårt och att levnadsstandarden kommer att sjunka av fortsatt isolering. Man pekar också på att Rysslands inflytande i den globala politiken minskar. Putin ska då ha försvarat kriget med att det är ett pris Ryssland måste var berett att betala för att skydda sig från ett aggressivt väst.

Än så länge är sanktionernas allmänna ekonomiska inverkan på Ryssland begränsad, även om det har krävt hårda styrmedel från centralbanken.

Kremls önskan om ett enkelt övertagande av Donbassregionen har kommit på skam, men Ryssland förbereder sig i stället på mer brutala metoder och en långdragen invasion.

Beslutet om att invadera Ukraina ska ha fattats av en mycket begränsad krets personer. Deras information stämde inte. De trodde på mindre motstånd och på en svagare politisk ledning, uppger personerna som Bloomberg har talat med.

Läs också:

Oligarkens utbrott: “90 procent av alla ryssar är mot kriget”
Unik intervju om läget i Ryssland: “Det är som i Sovjet”

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS