Dagens PS

Thedéen: Gängvåldet hotar svensk tillväxt

Thedéen
Riksbankschefen Erik Thedéen varnar nu för det eskalerande gängvåldet. "Det är potentiellt ett långsiktigt hot mot Sveriges tillväxtpotential." (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

I en intervju med Financial Times varnar riksbankschefen Erik Thedéen för det eskalerande gängvåldet. “Det är potentiellt ett långsiktigt hot mot Sveriges tillväxtpotential.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska gängkriminaliteten river på nytt ner rubriker i internationell press.

Skjutningar, sprängningar handgranater och mord. Gängens brutalitet som i hög grad är kopplad till knarkuppgörelser har förvandlat Sverige till en svart fläck på Europakartan.

Riksbankschefen Erik Thedéen är djupt bekymrad och konstaterar i en FT-intervju att de kriminella gängen är ett hot mot Sveriges tillväxt och han understryker vikten av att få stopp på den alarmerande utvecklingen.

Thedéen ser en rad hot kopplad till gängvåldet

Medan Sveriges regering har kallat in militär för att hjälpa polisen skärps lagar så snabbt det är möjligt för att stoppa de kriminella gängen.

Om Sverige inte lyckas få bukt med det allvarliga samhällsproblemet riskerar det att skada allmänhetens förtroende till myndigheter, och detta är viktigt att slå vakt om för att det inte ska hämma produktiviteten och ekonomin, resonerar Thedéen och pekar i sammanhanget även på ökade säkerhetskostnader för företagen.

Läs mer: Upptrappat våld ökar behov av säkerhetstjänster Dagens PS

Det var i samband med Erik Thedéens tal i dag om Riksbankens penningpolitik som han uttalade sig i FT om den kraftigt ökade gängbrottsligheten i Sverige och vad den riskerar att få för negativa effekter på sikt på svensk ekonomi.

ANNONS

Läs även: Ikea-chef: Gängkrigen – “en social jordbävning” Dagens PS

Läs mer: Världen i chock över Sveriges kriminalitet: “Vilda västern” Dagens PS

Läs vidare: Ex-kriminella Fredrik kämpar mot gängkriminaliteten Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS