Efter att teknologiska brister i två elbilsmodeller har uppdagats blir Tesla uppmanad att återkalla 158 000 bilar – vilket skulle leda till höga kostnader för elbilstillverkaren.

Det är amerikanska vägsäkerhetsverket National Highway Traffic Safety Administration som uppmanar Tesla att återkalla över 150 000 bilar av modell S tillverkade mellan 2012-2018 och modell X från 2016 till 2018.

Det skriver Di med hänvisning till nyhetsbyrån Dow Jones.

Sam Abuelsamid, analytiker vid Guidehouse Insights, beskriver uppmaningen till återkallelsen som ett ”signifikant” problem för Tesla.

Äter upp ett kvartalsresultat

Vidare bedömer Sam Abuelsamid att slutnotan för återkallelsen kan landa på mellan 300 och 500 miljoner dollar, mellan 2,5 och 4 miljarder kronor, för Tesla.

Det bedömda kostnadsintervallet motsvarar Teslas nettointäkt för fjolårets tredje kvartal.

Om en återkallelse genomförs riskerar elbilstillverkaren därmed att bryta lönsamhetstrenden som har hållit i sig i fem kvartal.

Fel på pekskärmarna

Uppmaningen grundar sig i att bilarnas pekskärmar har visat sig att sluta fungera efter en tids användning.

Detta gör att bilarna förlorar funktioner som backkamera och avfrostning.

ANNONS
ANNONS

Efter att problemen uppdagades lanserade Tesla under fjolåret ett garanitprogram som bekostar reparation. Dock gäller garantin enbart om problemen inträffade inom åtta eller 160 000 kilometer från att det bilen levererades.

Det amerikanska vägsäkerhetsverket menar däremot att åtgärden inte är tillräcklig och att Tesla i stället ska återkalla bilarna.

Läs mer: Rekordförväntan – nya Tesla måste lyckas