Dagens PS

Tesla skräller och Elon Musk blir bara rikare

Elon Musk rik
Teslas vd Elon Musk har många miljarder skäl att le efter rapport-skrällen. (Foto: Steve Jurvetson, Wikimedia Commons)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 apr. 2022Publicerad: 21 apr. 2022

Totalt kan elbilsjätten Teslas överraskande kvartalsrapport inbringa cirka 23 miljarder nya dollar till Elon Musk – världens rikaste person.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tesla släppte sina kvartalssiffror på onsdagen och resultatrapporten var bättre än analytikerna på Wall Street räknat med.

Det som hållit Tesla flytande trots exempelvis en nedstängd Shanghaifabrik är att företaget höjt priserna för att lindra effekterna av inflationen.

För vd Elon Musk, som inte lyfter någon vanlig lön från Tesla, innebar kvartalsrapporten att tre prestationsmål infriades.

Han gjorde, skriver Reuters, “hattrick” i den meningen och ser nu ut att kunna få 23 miljarder dollar extra i kompensation för väl utfört arbete.

I slutändan är det Teslas styrelse som måste godkänna ersättningen till Musk, som enligt analytiker nu skulle kunna avyttra fler Teslaaktier för att finansiera sitt planerade köp av hela Twitter där han nyligen blev storägare.

Teslas kvartalsresultat i korthet

Enligt Reuters redovisade Tesla kvartalsintäkter på 18,76 miljarder dollar.

Det justerade resultatet före räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar , så kallade Ebitda, blev 5,02 miljarder dollar.

ANNONS

Elon Musk, tillika vd för rymdbolaget SpaceX, har ett avtal om optioner i Tesla som gör det möjligt att köpa Teslaaktier till till kraftig rabatt, förutsatt att han lever upp till de finansiella målen.

“Varje del ger Musk möjligheten att köpa 8,4 miljoner Tesla-aktier för 70,01 USD styck, en rabatt på cirka 90 % från onsdagens stängningskurs på 977,20 USD. Till aktiens nuvarande pris kan de tre optionerna som kommer att intjänas som ett resultat av Teslas resultat i mars kvartalet generera en vinst på cirka 23 miljarder dollar, eller nästan 7,7 miljarder dollar per del”, förklarar Reuters.

I skrivande stund är serieentreprenören Elon Musk, som alltså är världens rikaste person, god för 262,9 miljarder dollar, enligt Forbes the real time billionaires list.

Läs även: Elon Musk hemlös – tvingas övernatta hos vänner

Läs mer: Rekordmånga utlandsfödda lyckas i USA 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS