Tesla levererade 40 procent fler bilar under 2022 än året före. Trots uppgången missade jätten det utsatta målet som var 50 procent.

ANNONS

Under måndagen uppgav Tesla att bolaget hade levererat 1,31 miljoner bilar under 2022, vilket var en uppgång med 40 procent från 2021, skriver Wall Street Journal. 

Samtidigt står det klart att bolaget därmed inte nådde upp till målet på minst 50 procent.

Tufft år för Tesla

2022 var ett tufft år för Tesla, som såg sin aktie krascha med 65 procent, och därmed såg sitt marknadsvärde minska med 675 miljarder dollar. Ett återkommande problem för jätten har varit fabriken i Shanghai som haft stora problem med covid-störningar.

Under det sista kvartalet tillverkade Tesla nära 440 000 bilar och levererade runt 405 000 bilar, uppger CNBC.

Det sista kvartalets siffror var mer i linje med förväntningarna än tidigare kvartal, och förutom Shanghai så har bolaget ökat produktionen i Fremont, Kalifornien och fått igång sina produktioner vid de nya fabrikerna i Austin, Texas och Brandenburg, Tyskland.

Problemet med de sista månaderna förra året var att många som beställt en Tesla inte kunde få elbilen levererad på grund av de flaskhalsar som fortfarande hängde kvar. Att inte kunna leverera tillverkade bilar är ett stort problem som Tesla inte har upplevt tidigare, berättar Reuters.

Stora planer för 2023

Bolaget har dock stora planer framöver som man kommer diskutera under Investor Day den 1 mars, och har redan avslöjat att det bland annat kommer röra sig om en ”Generation 3”-plattform.

ANNONS
ANNONS

Teslagrundaren Elon Musk uppgav redan under hösten att han vill ta fram ”nästa generations fordon”, som kommer vara billigare och mindre än Model 3 och Model Y-bilarna.

Läs även: Elon Musk förlorade största summan i historien [Dagens PS]

Läs även: Elon Musk lovar nu på Twitter: Jag avgår! [Dagens PS]