Tesla ber aktieägarna att rösta ja till en aktiesplit och det fick aktien att ta ett glädjeskutt på måndagen. I skrivande stund hade aktien ökat med drygt 7,5 procent.

ANNONS

Förslaget har enligt Reuters godkänts av styrelsen. Den senaste splitten var i augusti 2020, en fem-för-en som gjorde Teslas aktier billigare för anställda och investerare. Om företaget följer det mönstret får alltså aktieägarna fem aktier för varje Teslaaktie de äger vid splitten.

Aktierna har sedan 2020 ökat 128 procent och Teslas börsvärde är mer än 1 triljon dollar – en miljon miljoner, motsvarande i runda slängar 9,5 triljoner svenska kronor.

”Det här kan ytterligare blåsa upp Tesla-aktiebubblan som har vuxit de senaste två åren”, säger David Trainer, vd för New Constructs, som sysslar med investeringsforskning, till Reuters.

Covid-lockdown i Shanghai

På måndagen kom nyheten att Teslas Shanghai-fabrik stänger i fyra dagar, på grund av covid-lockdown. Elon Musk själv meddelade att han ”förmodligen” har testat positivt för covid-19 efter besöket på företagets nya Berlinfabrik.

Tesla mot nyemission – ber aktieägarna att rösta ja
Om Elon Musk får som han vill kommer den humanoida robotprototypen att bli färdig i år. Foto: Tesla

”Vi tror att Berlin kommer att frodas, och både MiniCar och Indien är på gång, vi håller helt med i företagets tajming”, säger Craig Irwin, analytiker hos Roth Capital till Reuters. Hans kommentar är helt i linje med att en aktiesplit brukar sammanfalla med goda nyheter från företaget i fråga.

Elon Musk släppte på söndagen också nyheten att företagets AI-chef, Andrej Karpathy, har tagit en fyra månader lång semester. Musk har pushat för att få till självkörande-funktionen, och en humanoid robotprototyp i år.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Elon Musk: ”Putin är mycket rikare än vad jag är” [Dagens PS]

Läs även: Så kan Tesla bli världens största biltillverkare [Dagens PS]