Dagens PS

Så kan Tesla bli världens största biltillverkare

Tesla på väg att bli världens ledande biltillverkare
Analysfirman Vision Capital har gått igenom årsredovisningar för ett antal bilföretag. Resultatet är slående och visar tydligt hur mycket innovation och nytänkande som ligger bakom Teslas framgångar. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 27 mars 2022Publicerad: 27 mars 2022

Att Tesla som biltillverkare har revolutionerat bilbranschen är ett faktum. Tesla har vänt upp och ned på nästan hela strukturen. Allt från produktion till försäljning och drivmedel.

ANNONS
ANNONS

Tillverkningen är extremt automatiserad och det tar nu bara 10 timmar för en bil från ax till limpa. För några år sedan tog det exempelvis 50 timmar för en volvobil att byggas. ‘

Istället för att förlita sig på traditionella underleverantörer som andra biltillverkare gör så bygger Tesla de olika delarna och insatserna själva.

Inga mellanled

Utbyggnaden av egna laddstationer är en annan innovation. Likaså att uppdatera bilens mjukvaror via mobilnätet. Med jämna mellanrum får teslaägaren en mer eller mindre ny bil.

Men frågan är om inte marknadsföringen utgör den största förändringen. Borta är alla mellanled med importörer, agenter och bilhandlare.

Tesla säljer direkt till slutkund. Därmed sparas cirka 30 procent av försäljningspriset.

ANNONS

Senaste nytt

Säljs via hörsägen och twitter

Dessutom, vilket är mindre känt, så köper inte Tesla reklamplats. Annonsutgifterna är noll. Tesla förlitar sig på att en bra bil säljer sig självt genom hörsägen.

ANNONS

Och naturligtvis VD:n Elon Musks frekventa twittranden. Här skiljer sig Tesla markant mot resten av bilbranschen.

Analysfirman Vision Capital har gått igenom årsredovisningar för ett antal bilföretag. Resultatet framgår av bilden nedan:

Innovation skapar världens ledande biltillverkare

Källa: Vision Capital

20 miljoner bilar 2030

Avsaknaden av reklamkostnad har gjort att Tesla kan lägga mer resurser på forsknings och utveckling (R&D). Tesla investerar nästan lika mycket på forskning och utveckling per såld bil som Ford, Toyota, GM och Chrysler tillsammans.

Nu säljer fortfarande de andra bilmärkena fler bilar varför jämförelsen haltar något. Men snart kan Tesla vara ikapp och förbi även där. Det nya målet för Elon Musk, som han twittrade ut häromdagen, är att sälja 20 miljoner bilar 2030.

Det skulle i så fall vara en femtedel av nybilsförsäljningen i världen och göra Tesla till världens överlägset största biltillverkare.

Relaterade artiklar:

ANNONS

Rea på europeiska aktier – aldrig varit så lågt värderade. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS