Tesla sjunker på börsen när dagens aktiesplit får effekt. Den andra på två år, en en-för-tre, ska locka småsparare till bilföretaget.

ANNONS

När Tesla genomför sin aktiesplit är det för att locka fler småsparare att investera i biltillverkaren, enligt Reuters. Aktien, som på onsdag kväll kostar 891,29 dollar (9 416,98 kronor) sjunker när handeln inleds till 293 dollar (3 096,76 kronor).

Fler än Tesla har gjort det

Tesla är inte först: flera snabbväxande företag har gjort samma sak. Amazon och Googles ägare Alphabet har tidigare genomfört aktiesplit för att bredda sin bas av investerare.

”Privata investerare är en väldigt viktig grupp för Tesla, och dagens aktiesplit är i grunden ett erkännande av detta faktum”, säger Art Hogan, chefsstrateg på B. Riley enligt Reuters.

2 000 dollar per aktie

När Elon Musks Tesla gjorde debut på börsen 2010 kostar en aktie 17 dollar (knappt 180 kronor). Aktien har därefter rusat, och låg som högst på över 2 000 dollar (drygt 21 000 kronor). Då var det mer eller mindre omöjligt för småsparare att investera i bilföretaget.

2020 genomför bilföretaget sin första aktiesplit, då en en-för-fem. I 2021 spränger man biljon-gränsen i värde.

Sedan företaget offentliggjorde sin plan på en aktiesplit i mars har värdet sjunkit med runt 11 procent, enligt Reuters.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nästa aktierush – allt inom smarta elbilar [Dagens PS]

Läs även: Tesla på Råd & Röns svarta lista [Dagens PS]