Dagens PS

Techjättarna slår rekord i uppköp

Techjättarna har ägnat sig åt företagsshopping 2021. (Bild: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 24 jan. 2022Publicerad: 24 jan. 2022

I vad som eventuellt är ett försök att komma undan ny antitrustlagstiftning har de stora globala techjättarna köpt upp allt fler bolag. Det skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Techjättarna Amazon, Microsoft och Alphabet gjorde fler förvärv under 2021 än något annat år det senaste decenniet, enligt analytiker på finansinstitutet Dealogic. Flest bolag köpte Microsoft köpte upp hela 56 bolag. Amazon gjorde 29 uppköp och Googles moderbolag Alphabet gjorde 22.

Det finns två möjliga anledningar till att techbolagen har fått så bråttom med sina uppköp. Antingen försöker de  göra affärer innan myndigheterna vidtar antitruståtgärder, eller så utmanar bolagen de lagar som finns för att få dem prövade i rätten och så småningom blockerade, tror CNBC:s analytiker.

Techjättarna utmanade av konkurrensmyndighet

Ordföranden för det amerikanska Konkurrensverket, Lisa Khan, har nyligen lämnat in ett klagomål mot Facebook där hon hävdar att uppköpet av Instagram och WhatsApp bidrog till till att skapa en typ av monopolsituation för Facebook vad gäller sociala medier. Det har i sig väckt debatt, eftersom hon i sin roll som myndighetsutövare inte anses kunna bedöma de anmälda bolagen objektivt.

Lisa Kahn själv trycker på att statliga myndigheter måste gå in och utmana techjättarna.

“Det här är företag med enorma resurser. De är inte blyga för att distribuera de resurserna. Vi visar verkligen de här företagen, men visar också landet att tillsynsmyndigheter inte kommer att backa på grund av att dessa företag spänner några muskler eller försöker skrämma oss”, uppger FTC-chefen enligt sajten Breakit.

Läs också:

USA: Nytt lagförslag ska tämja techjättarna
Myndighet tvingar Meta att sälja Giphy

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS