USA:s senatskommitté har lagt fram ett lagförslag för att tämja techjättarna. Det kan få stora konsekvenser för företag som Alphabet och Amazon.

ANNONS

Om den nya lagen går igenom kan det skaka om makten i Silicon valley rejält.

Senatorerna i kommittén godkände under torsdagen ett lagförslag – Innovation and Choice Online Act – som är utformad för att stoppa företag att förmånsbehandla sina egna produkter och tjänster, skriver Financial Times.

Tämja techjättarna

Om förslaget går igenom i kongressen kommer det att få stora konsekvenser för företag som Alphabet och Amazon. Båda dessa företag gick ut med varningar för vad konsekvenserna kan innebära, inför torsdagens omröstning, som en del av en stor lobbyverksamhet av några av USA:s mest inflytelserika företagsgrupper.

Men lobbyisterna har hamnat i en brant uppförsbacke.

Amy Klobuchar, den demokratiska senatorn från Minnesota som leder lagförslaget var säker på sin sak.

”1 januari 1983 anses vara internets officiella födelsedag. Nu nästan 40 år senare har vi fortfarande inte någon meningsfull konkurrenslagstiftning som kan ta itu med den enorma ekonomi som den har skapat”, sa hon i ett uttalande och lade till att ”om teknikföretagen och deras arméer av lobbyister – 2 500 vid den senaste räkningen – hoppas att de kan stoppa oss” så önskar hon dem lycka till.

”Det här är vårt ögonblick.”

Stora konsekvenser

Techjättar som Amazon känner sig dock utpekat och hävdar att lagförslaget hänger ut bolaget samtidigt som det ”ger förmånsbehandling till andra stora återförsäljare som ägnar sig åt samma metoder”.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt kommer kritiken mot det nya förslaget även från senatorerna själva.

Den demokratiska senatorn från Kalifornien, Dianne Feinstein, uppgav under utfrågningen att ”det är svårt att se motiveringen för ett lagförslag som reglerar beteendet hos endast en handfull företag, samtidigt som alla andra kan fortsätta med exakt samma beteende.”

Läs även: Fondförvaltare: Sluta satsa på stora techföretag [Dagens PS]