Techföretag måste kapa sina kostnader om de vill ha investerare. Nu ökar risken för varsel när företagen måste börja visa lönsamhet. Det räcker inte med enbart tillväxt för att riskkapitalet ska skjuta till pengar.

ANNONS

Trustly har sagt upp 120 av sina 900 anställda, som Dagens PS tidigare rapporterat om. Storytel gör sig av med 100 av de 700 som jobbar i företaget. Readly minskar personalstyrkan från 166 till 136 personer. De förut så investeringsberedda riskkapitalisterna vill se svarta siffror i boksluten och inte enbart tillväxt.

Premierat hög tillväxt

”Backar man bandet har bolag med hög tillväxt premierats, utan att straffas särskilt hårt för att ha haft dåligt kontroll på sin nedersta rad”, säger Magnus Wiberg, partner i riskkapitalbolaget Eequity till Dagens Industri. ”Lågkonjunktur och kriser leder alltid till att pengar söker trygghet, då handlar det om lönsamma företag eller stabila industribolag. Det kan bli tufft för många under något år framåt”, fortsätter han.

Kräsna investerare

Johan Brenner, partner i Creandum, säger till DI att investerarna av naturliga skäl blir mer kräsna när marknaden ser ut som den gör i dag.

”Nu kommer de rätta frågorna tillbaka på agendan”, säger Johan Brenner. ”Investerarna blir mer kritiska och vill försäkra sig om att det finns en fungerande affärsmodell som är skalbar och bruttomarginaler som faktiskt håller.”

Storytel rasar
Storytel har rasat på börsen, och minskat personalstyrkan med 100 personer. (Foto: TT)

Techföretag tappat värde

Under det senaste året har en del bolag på börsen tappat 50 till 70 procent i värde. Det innebär att det är intressant för fonder att investera i dem, och då drabbas onoterade bolag. Större privatägda företag som endera behöver ta in hundratals miljoner eller är på väg att börsnoteras drabbas av marknadsklimatet.

Ingen tech-bubbla som spricker

Däremot kan man inte tala om en krasch som liknar den när it-bubblan sprack, enligt Johan Brenner. Inflationen ökar, det finns en risk för recession, och kanske till slut stagflation.

”Det hade varit väldigt allvarligt, men är inte alls skapat av en teknikbubbla utan av makrofaktorer – och det skulle drabba hela ekonomin”, säger Johan Brenner till DI. ”Men att kapitalet helt skulle försvinna från startupmarknaden och skapa en istid för entreprenörer har jag väldigt svårt att se.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Resultatmissar straffas brutalt på börsen [Dagens PS]

Läs även: Readly skär ner – och faller ännu mer på börsen [Dagens PS]