Under mars månad de största bolagen på Nasdaq 100 rusat, och handeln har nästan drivit det tekniktunga indexet till en ny tjurmarknad.

ANNONS

Under mars månad de största bolagen på Nasdaq 100 rusat och handlats för 634 miljarder dollar. Handeln har nu nästan drivit det tekniktunga indexet till en ny tjurmarknad.

Trots detta signalerar återhämtningen att marknaden inte har mycket längre att spurta, skriver Bloomberg.

Investerare återvände till Nasdaq tekniktunga index efter ett svagare 2022, och intresset tog ytterligare fart efter SVB:s kollaps. Samtidigt ledde oron för krisens ekonomiska följder till att räntan på de 10-åriga amerikanska statsobligationerna föll kraftigt.

Låg avkastning en fördel men inte hållbart

Lägre avkastning är fördelaktigt för teknikbolagens värdering då de ökar nuvärdet av framtida vinster.

Men räntefallet är kanske inte hållbart, då det värsta stålbadet ser ut att som att passerat för bankerna och Fed förväntar sig att fortsätta räntehöjningarna för att bekämpa inflationen.

ANNONS
ANNONS

Apples, Alphabets och Microsofts vinster har fått bränsle genom bolagens så kallade ”fristadsstatus” när rädslan för att bankkrisen ska sprida sig har drivit investerare mot företagens robusta balansräkningar och varaktiga intäktsströmmar.

Tre andra tungviktare Nvidia, Meta och Tesla, är samtidigt månadens största vinnare.

Nasdaq 100 nära tjurmarknad

Men även om de stora teknikbolagen kan erbjuda en fristad under turbulens på marknaden, är det inte en helt riskfri placering. Värderingarna är uppblåsta, kommande intäkter ovissa samtidigt som en viktig orsak till återhämtningen – de fallande obligationsräntorna – kan visa sig vara kortlivad.

Mars månads rally på 6,2 procent innebär att Nasdaq 100 nu är upp 19,7 procent från sin lägsta stängning i december, vilket är nära tröskeln på 20 procent som representerar en ny tjurmarknad.

Det är en vinst på 17 procent i år att jämföra med 3,4 procent för S&P 500 under samma period.

Nasdaq 100 steg 0,1 procent på måndagen.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om teknikbolag? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Börs-boom i Mellanöstern – Europa stendött [Dagen PS]

Läs även: Nu släpper Google sin egen ai-chatbot [Dagens PS]