ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Börs-boom i Mellanöstern – Europa stendött

Uppdaterad: 28 mars 2023Publicerad: 28 mars 2023
Mellanöstern
Till skillnad mot stiltjen i Europa upplever Mellanöstern och Nordafrika en formidabel explosion i börsintroduktioner. (Foto: TT)

Till skillnad mot stiltjen i Europa upplever Mellanöstern och Nordafrika en formidabel explosion i börsintroduktioner.

ANNONS
ANNONS

Financial Times rapporterar om att Mellanöstern och Nordafrika i fjol hade 51 börsintroduktioner, vilket var rekord och en ökning med hela 179 procent jämfört med 2021.

Det är EY som står bakom uppgifterna och konstaterar att utvecklingen med företag som vill till börsen bara fortsatt i år.

Marknaden ser “frisk” ut, som EY beskriver det enligt FT.

Senast i raden av börsintroduktioner är ett dataanalysföretag, Presight AI, som gjort entré på Abu Dhabi-börsen.

Adnoc Gas största IPO:n i boomen

På måndagen hade bolaget sin första handelsdag och aktien “steg kraftigt” efter börsintroduktionen på 496 miljoner dollar och som övertecknades 136 gånger!

För två veckor sedan skedde den hittills största börsintroduktionen i emiratet Abu Dhabi då Adnoc Gas drog in 2,5 miljarder dollar, berättar FT.

Medan Europas marknad för börsnoteringar betecknas som “döende” rusar företagen till börsen i Mellanöstern och Nordafrika, skriver den amerikanska affärstidningen och uppger att internationella investerare, hedgefond-förvaltare och andra kapitalförvaltare från USA och Europa slagit ner pålarna i de glödheta regionerna.

Miguel Azevedo, Citigroups ordförande för investment banking i Mellanöstern och Afrika, konstaterar att regionerna “kommit på radarskärmen” och att företagen fick upp ögonen och flyttade affärsverksamheter till Mellanöstern och Nordafrika efter covid 19-pandemin “när det inte hände något i resten av världen”, som han uttrycker det i artikeln.

Dagens PS berättade alldeles nyligen att börsintroduktionerna rasat i exempelvis USA och att bankoro och rädsla för en lågkonjunktur satt avtryck i IPO-klimatet, men uppenbarligen inte överallt…

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS