Efter förra veckans tekniska strul avböjer Swedbanks vd att svara på vad problemen faktiskt beror på.

Dagens PS har tidigare skrivit om Swedbanks rapport för fjolårets fjärde kvartal – där storbankens vd Jens Henriksson levererade en utdelningsskräll.

I en intervju i Di kommenterar Henriksson rapporten och ber om ursäkt för det tekniska strul som banken drogs med under förra veckan.

Obekräftade uppgifter pekar på att ett cyberangrepp föranledde de tekniska problemen.

Men Henriksson svarar dock undvikande på frågan om banken har varit utsatt för ett angrepp.

”Jag tänker inte att gå in och berätta och vare sig bekräfta eller förneka någonting”, säger Jens Henriksson och förklarar att de arbetar med att lösa problemen ”dygnet runt”.

Stärker det grundläggande

Vidare bemöter han frågan om Swedbank har satsat för på regelefterlevnad i stället för tillväxt med att kommentera att han anser det viktigt att ”fundamenta är på plats”.

”Vi måste ha en it-infrastruktur som fungerar, de bästa människorna som arbetar i banken, och så måste vi leverera en hållbar affär med fokus på god avkastning på eget kapital i en bank som följer de regelverk som finns”, säger han.

Swedbank har också för avsikt att stärka den baltiska verksamheten – där bristande kontroller och utbredd penningtvätt har orsakat stor skada för banken.

ANNONS
ANNONS

Trots en jämförelsevis stark rapport faller Swedbank på börsen.

I den inledande handeln backade bolaget med drygt 4 procent.

Läs mer: Kunderna rasar mot Swedbank [Dagens PS] >>