Pressen ökar på Swedbanks filial i Danmark att skynda på arbetet för att hindra penningtvätt och terrorfinansiering – rutinerna brister, enligt tillsynsmyndigheten.

ANNONS

Danska Finanstilsynet, landets motsvarighet till svenska Finansinspektionen, anser att Swedbanks filial inte tillräckligt snabbt anpassat sina rutiner och processer för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism, så kallad AML/CTF.

På koncernnivå har Swedbank jobbat med detta i två år. Men i Danmark har arbetet inte gått så skyndsamt som Finanstilsynet vill. Därav det nu ökade trycket på bankfilialen i landet för att få sakerna på plats.

Som det är nu brister rutinerna på dessa områden, konstaterar Finanstilsynet.

Swedbank: Arbetat är påbörjat

”Vi respekterar och har samsyn kring Finanstilsynets beslut. I enlighet med det koncernövergripande ramverket kommer vi nu att etablera ett komplett AML/CTF-ramverk för den danska marknaden”, säger Mikael Björknert, chef för Svensk Bankverksamhet på Swedbank, i ett pressmeddelande från banken och fortsätter:

”Swedbank har redan påbörjat arbetet med de åtgärder som Finanstilsynet efterlyser och kommer att redovisa resultatet av den åtgärdsplan som kommer att genomföras inom tre månader i enlighet med myndighetens beslut”.

Swedbank har kontor i Köpenhamn för cirka 10 000 privat- och företagskunder varav de flesta uppges vara privatkunder som bor i Sverige men jobbar i Danmark eller omvänt – bor i Danmark och arbetar i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kommentar: Härvan skuggar Swedbank [Dagens PS]

Läs mer: SEB: ”Reglerande tsunami” mot penningtvätt har liten effekt [Dagens PS]