Dagens PS

Här chockhöjs styrräntan – till 30 procent

styrräntan
Räntan i Sverige är nu 4 procent, vilket är blygsamt jämfört med Turkiets ränta på 30 procent. Bilden är från myllrande metropolen Istanbul. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 sep. 2023Publicerad: 22 sep. 2023

En chockhög inflation håller Erdogans Turkiet i schack och centralbanken har i desperation precis höjt räntan på nytt denna gång med 5 punkter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt som den turkiska liran rasar ner i källaren – den inhemska valutan har fallit 30 procent mot dollarn hittills i år – fortsätter inflationen skena i Turkiet och var exceptionella 59 procent i årstakt i augusti, vilket kan jämföras med en inflation på 24,9 procent på årsbasis samma månad i fjol.

30 procentiga styrräntan

I ett desperat försök att få bukt med de galopperande prisökningarna har centralbanken gjort en serie dramatiska räntehöjningar, och nu senast med 5 punkter vilket skickar upp räntan till extrema 30 procent.

Ännu mer höjdes räntan i Turkiet i augusti: 7,5 punkter (se länk under artikel)

Allt enligt CNBC.

Den benhårda penningpolitiken som ytterst styrs från president Recep Tayyip Erdogans regering i Ankara är smärtsam för invånarna, särskilt med tanke på att landet under åratal brottats med skyhög inflation och en kollapsad valuta.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Erdogan avskyr höjda räntor som pesten

Motvilligt gick Erdogan med på att räntan höjdes i Turkiet för första gången på mer än två år i juni, han förespråkade dess för innan att räntorna skulle sänkas.

Även i juli höjdes räntan i landet.

Erdogan har beskrivit höjda räntor som “moder till allt ont”, och han är en uttalad fiende till den typen av “traditionell ekonomisk ortodoxi”, konstaterar CNBC, som uppger att liran tappat enorma 78 procent i värde mot dollarn på fem år.

Ekonomer gör tummen upp för beslutet i Turkiet

Den turkiska centralbankens beslut att höja räntan igen välkomnas av ekonomer och investerare, som anser att det är nödvändigt för att om möjligt få ner landets sjukt höga inflation.

Experterna efterlyser samtidigt fler kraftfulla penningpolitiska åtgärder från Turkiets makthavare.

I Sverige är kritiken högljudd över att räntan nu höjts till 4 procent med höjningen från svenska Riksbanken på 0,25 procentenheter på torsdagen (se länk under artikel).

Men jämfört med Turkiets styrränta på 30 procent får väl räntan här ändå betecknas som blygsam…

Läs även: Riksbanken aviserar fler räntehöjningar Dagens PS

Läs vidare: Chockhöjning av styrräntan – då rusar Turkiets valuta Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS