Många tycker att julskinkan är det viktigaste på julbordet och visst är det något speciellt med griljerad skinka, nybakat bröd och en riktigt god senap. Det är bästa julskinkan 2020.

ANNONS

Test.se har sammanställt hela 17 experttester där 26 julskinkor har testats. Det här är skinkorna som test.se har valt att rekommendera.

Vi äter i snitt 1 kilo julskinka per person i Sverige och julskinkan har länge haft en avgörande roll på våra julbord. Men sättet att äta julskinkan på, kokt, har bara gjorts sen 1800-talet och julskinkans huvudroll på julborden är alltså relativt ny. Det var nämligen revbensspjällen som hade största rollen på julbordet innan julskinkan.

Förkokt eller inte

Innan julskinkan griljeras ska den rimmas (ligga i saltlag) och kokas eller ugnsbakas. Det går att köpa både förkokt och griljerad skinka. Men att griljera skinkan själv tar inte lång tid och det bidrar verkligen till riktig julstämning när den goda doften sprider sig i hemmet.

Det finns mängder av recept på griljering men det mest klassiska är en blandning av senap, ägg och ströbröd som sprids ut över skinkan. Det brukar räcka med att griljera den 10 minuter i ugnen.

För receptförslag klicka här.

Topp 5 bästa julskinkorna 2020:

5. Ica I love Eco Julskinka

ANNONS
ANNONS

4. Svea Lantkött färdigkokt julskinka med svål (Lidl)

3. Svea Lantkött färdigkokt julskinka utan svål (Lidl)

2. Ica Julskinka

1. Bäst i test: Scan Gourmet Julskinka

ANNONS
ANNONS

Test.se har valt att rekommendera julskinkan Gourmet från Scan. Skinkan beskrivs som en lyxigare julskinka som tagits fram med extra omsorg.

Den är specialskuren, utan buljong och färdigkokt. Julskinkan är tillverkad av kött från svenska gårdar vilket samtliga av rekommenderade skinkor är.

Läs mer om testerna här.

Läs mer: Vilken är årets bästa glögg? [Dagens PS]