Förra veckan fick Stockholmsbörsen sätta punkt på minus. Sedan dess har bankkrascherna avlöst varandra vilket dominerat såväl nyhetsflödet som börsen. Och det är lätt att hålla sig för skratt. 

ANNONS

Händelserna kring Silicon Valley Bank och Signature Bank lade sig onekligen som en blöt filt över Europas börser under måndagen.

Det visade sig tidigt på en nedåtgående trend och färgade av sig på storbankerna Nordea, Handelsbanken, Swedbank och SEB, som alla backade tidigt under förmiddagen och avslutade på minus.

Så även OMXSPI och storbolagsindex OMXS30, även om de lyckades hämta hem en del under dagen och kunde avsluta på minus 1,64 respektive 1,62 procent.

Tuff måndag för Alecta

Det var i slutet av förra veckan som kraschen inom techbanken Silicon Valley Bank, SVB var ett faktum. Bara ett par dagar senare var det dags igen, då den New York-baserade Signature Bank stängdes ned.

I dag var det dags att försöka städa upp bland resterna på Stockholmsbörsen. Ett digert jobb för vissa. Däribland pensionsbolaget Alecta som under bara några dagar förlorat närmare 12 miljarder kronor på sina investeringar i Silicon Valley Bank och Signature Bank.

ANNONS
ANNONS

En snedsteg som bolagets vd under dagen kommenterade som ”ett misslyckande” eftersom ”12 miljarder är väldigt mycket pengar”. En tuffare måndag får vi nog leta efter.

Fastigheter i topp på Stockholmsbörsen

På det mer positiva kontot kan fastighetssektorn nämnas, med ett fastighetsindex på nästan 2 procent. Det gjorde SBB till en av dagens vinnare med en ökning på 3,3 procent.

En bra start på veckan fick även Corem, Castellum och Balder med ökningar på 3,4 respektive 4,4 procent.

Vill du läsa mer om börs och finans? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetsbrev.

Relaterade artiklar:

ANNONS
ANNONS

Tveksamheter under pandemin bakom miljardbankens fall [Dagens PS]

Ännu en amerikansk bank kraschar – Signature Bank [Dagens PS]

Banken kraschar – svenska pensioner bland rasmassorna [Dagens PS]