Större är bäst – i alla fall på börsen

Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
Apple
Apple är ett av storbolagen som har ökat starkt i år. (Foto: TT)

Det går betydligt bättre för stora bolag på börsen än mindre. I alla fall om man går efter det amerikanska indexet Russell 1000 som har ökat rejält i år jämfört med småbolagsindexet Russell 2000.

ANNONS
ANNONS

Det är inget litet övertag vi pratar om. Många techjättar som Facebook och Meta har spurtat på börsen och de har dragit med sig Russell 1000 som hittills i år har ökat med över nio procent, berättar WSJ.

Stor skillnad mellan Russell-indexen

Småbolagsindexet Russell 2000 visar upp en betydligt blygsammare ökning under årets första månader på 0,7 procent, och en sådan stor skillnad mellan de båda indexen har inte uppmätts sedan 1997.

Russell 1000 har fått draghjälp av andra jättar som Apple och Tesla, vars aktier hittills i år har ökat med 35 respektive 57 procent. Russell 2000, å sin sida, har fått smaka på bankkrisen och det faktum att många regionala banker rasade.

ANNONS
ANNONS

Störst är bäst på börsen

Så i svåra tider verkar det som att störst är bäst – i alla fall på börsen. Jättar som Microsoft och Apple fortsätter att dominera indexen, och har tagit upp stor plats på Russell 1000 – med hela tretton procent, vilken är den största siffran sedan mitten av 1990-talet. Investerare känner sig säkra att det finns tillräckligt med likviditet i de stora bolagen i svåra tider, medan de inte kan säga samma sak om småbolagen, som framöver får det allt tuffare när bankerna skärper sina utlåningskrav.

Enligt investeringschefen på Cresset Capita, Jack Ablin, så är det inget problem för storbolagen som ofta kan visa upp goda resultat och balansräkningar att få låna nya pengar.

“Men det är kämpigt för småbolagen”, säger han.

Läs även: Stockholmsbörsen stiger – Boliden i topp

Läs även: Köpsignal på börsen – som marknaden ignorerar

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS