Deutsche Bank är förvånade – investerarna ignorerar klassisk makrostatistik som är positiv och brukar vara en bra köpsignal för börsen.

ANNONS

Det råder ingen brist på domedagsprofetior om börsen i dessa dagar. Flera mäklarfirmor har en försiktig inställning och att världens bäste investerare – Warren Buffett – nettosålde aktier för 110 miljarder kronor under första kvartalet gör marknaden orolig.

PMI stiger

Såväl professionella förvaltare som privatpersoner är underviktade aktier för närvarande. Och det förvånar Deutsche Bank. Investerarna, menar banken, har ignorerat positiv makrostatistik. Inköpschefsindex (PMI) på global nivå har nämligen stigit fyra månader i rad (gul kurva i diagrammet nedan).

Ett PMI över 50 representerar en expansion jämfört med föregående månad. Ett PMI under 50 representerar en sammandragning, och siffran 50 indikerar att ingen förändring skett. Nu har global PMI stigit till över 54, vilket innebär att nya beställningar, lagernivåer, produktion, leveranser och sysselsättning indikerar en expansion som växer.

Bra korrelation med börsen

Indexet är på den högsta nivån på 16 månader och över sitt historiska snitt. Just PMI har visat sig vara en bra indikator för börsen. Historiskt har också investerarnas aktievikt (grön kurva) förändrats med utvecklingen för PMI. Men inte denna gång.

Deutsche
Källa: Deutsche Bank Asset Allocation

Ignorerar köpsignalen

Utvecklingen av PMI kan mycket väl vara den signal som man i efterhand kommer att identifiera som vändningspunkten för börsen. Investerarna tror uppenbarligen inte det här och nu.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Svensken som Bill Gates rankar högst av alla [Dagens PS] 

Läs även: Överraskande stabil börs – oavsett vad som händer [Dagens PS]