Det är inte inflationen, räntehöjningarna eller recessionen som skrämmer de stora investeringsbankerna mest. I stället är det geopolitik. Vd:n för JPMorgan Chase uttrycker rädsla inför utvecklingen i Ryssland och Kina.

ANNONS

Risken för en recession i världens största ekonomi ökar i takt med att den amerikanska centralbanken Federal Reserve fortsätter att strama åt penningpolitiken.

Nästa vecka kommer sannolikt en ny trippelhöjning med 75 punkter. Under en investeringskonferens i Riyadh under veckan uttryckte både Jamie Dimon och David Solomon, vd:ar för JPMorgan Chase respektive Goldman Sachs, att den utvecklingen är förutsägbar. Det rapporterar Kitco.

Om sex månader är det sannolikt att recessionen är ett faktum, både i USA och Europa, menar Solomon.

Större oro för Ryssland och Kina än för recession

”Det råder ingen tvekan om att de ekonomiska förhållandena, enligt min mening, kommer att stramas åt betydligt från och med nu”, sade han vid en paneldiskussion, men var noga med att påtala att kraschen inte är ofrånkomlig.

Ekonomerna räknar med att reporäntan i USA kommer att gå upp med minst 4,5 procent innan det är över.

Samtidigt är lågkonjunkturen inte det största problemet, menar Dimon, som menar att västvärlden kommer att klara av förhållandena bra.

I stället, säger Dimon, är det ”geopolitiken kring Ryssland och Ukraina, Amerika och Kina, västvärldens relationer”, som kan bli ett mer långvarigt sänke.

ANNONS
ANNONS

Som motmakt tycker Dimon att västvärlden ska gå samman under amerikanskt ledarskap.

Läs också:

Jamie Dimon: ”Mycket mycket allvarliga saker” [Dagens PS]