Bankgiganten JPMorgans vd Jamie Dimon målar upp ett mörkt scenario framöver och talar om ”mycket, mycket allvarliga saker”.

ANNONS

Toppchefen för USA:s största bank, JPMorgan Chase, intervjuas av CNBC och han anser att USA:s ekonomi ”faktiskt fortfarande går bra”.

Han är mer dyster om framtiden i spåren av skenande inflation, räntehöjningar och effekterna av den amerikanska centralbanken Feds kvantitativa åtstramingar.

”Det här är mycket, mycket allvarliga saker som jag tror sannolikt kommer att driva USA och världen – jag menar, Europa är redan i lågkonjunktur – och det kommer sannolikt att sätta USA i någon form av lågkonjunktur om sex till nio månader,” säger Dimon till CNBC:s Julianna Tatelbaum.

Jamie Dimon önskar Powell lycka till

Charles Evans, chef för Federal Reserve i Chicago, sa till den amerikanska nyhetskanalen förra månaden att han är orolig över att Fed ska gå för långt i sin kamp mot inflationen.

I september trippelhöjde den amerikanska centralbanken referensräntan med 75 punkter för tredje gången i rad och Fed-tjänstemän har flaggat för att räntan kommer att höjas långt över dagens intervall på 3-3,25 procent, framgår det.

Jamie Dimon på JPMorgan stämmer in i kritiken mot att Fed vaknat för sent men han önskar Fed-chefen Jerome Powell lycka till, säger han, och det kan hända att Powell lyckas med konststycket att bekämpa inflationen utan att ekonomin saktar ner för mycket.

Även kriget avgörande för marknadernas framtid

Det är också avhängigt hur kriget i Ukraina utvecklas, menar Wall Street-bankens vd.

Dimon befarar dock i sina utsikter framåt att USA:s breda börsindex S&P 500 kan rasa med ytterligare 20 procent från nuvarande nivåer, vilket han beskriver som ”mycket smärtsamt”.

ANNONS
ANNONS

På fredag redovisar JPMorgan sin resultatrapport för årets tredje kvartal, uppger CNBC och berättar att bankbjässens aktie fallit med omkring 33 procent hittills i år.

När det gäller Feds kommande möte i november bedömer de flesta experter att det kommer en ny räntehöjning på 0,75 procentenheter.

Läs även: USA-börsen dalade på måndagen [Dagens PS]