Dagens PS

Stockholmsbörsen på bottenplacering 2022

börsen stockholmsbörsen
Det har gått riktigt illa på Stockholmsbörsen i år. Hoppas det vänder upp nästa år.
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 30 dec. 2022Publicerad: 30 dec. 2022

Allra bäst har det gått för Venezuelas börsindex. Men sämst har det gått för bland annat svenska börsen, visar en undersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om det känns som att dina aktier gjort dig besviken under året, så är du inte ensam. Börsen över hela världen har haft pyspunka. Men det är inte många som kan mäta sig med den svenska börsens utveckling.

MISSA INTE: Negativt elpris (!) under nyårshelgen

Börsen tappar världen över

OMXSPI har haft en utveckling på -23 procent av aktievärdet under året, visar tidningen Dagens Industris jämförelse. De har sammanställt en lista på 90 börser över hela världen, och jämfört hur det gått för dem under 2022. Och det gick inte bra för särskilt många.

Allra sist på listan hamnar Vietnam, som tappat 57 procent av börsvärdet enligt granskningen. Därefter kommer Ryssland med 43 procents tapp, och USA på tredje jumboplacering med minus 34 procent.

Även Sri Lanka och Sydkorea backade ordentligt, med 29 respektive 25 procent back.

ANNONS

Senaste nytt

Sverige ruggigt kasst

Men därefter kommer Sverige, som är ett exportberoende litet land med svag valuta internationellt 2022 – och en av Europas mest skadeskjutna fastighetsmarknader, visar det sig. Stockholmsbörsen hamnar därför på sjätte sämsta plats för 2022.

ANNONS

Börsen kontra inflationen

Desto bättre har det gått för exempelvis Venezuela, som rusat 227 procent under året. Venezuelas ekonomi har tjänat mycket på att råvarupriserna stegrats upp i och med Rysslands invasion av Ukraina i februari – men landet tyngs av hyperinflation, där köpkraften mer än halverats på ett år.

Även Turkiet har haft ett riktigt toppenår på börsen, trots att inflationen är en av de högsta i världen. Turkiska börsen BIST 100 steg med 189 procent.

Argentina kan också vara nöjda med en tredje plats och 137 procent i värdökning. Även Zimbambwe gick starkt framåt och knep fjärdeplatsen och 70 procents värdeökning.

Cypern går bäst i Europa med plus 44 procent för året, beroende på om man anser räknar Turkiet till Europa eller Mellanöstern, uppenbarligen.

Det skriver Dagens Industri i en artikel på fredagen.

Läs mer om börsen:

Negativt elpris (!) under nyårshelgen

ANNONS

Nästa år bestämmer inte Fed

Klen tröst för börsens tjurar inför 2023 

Stockholm tappade 2700 miljarder på ett år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS