USA:s inflation minskade inte som väntades i september. Konsumentinflationen är uppe i den högsta på 40 år. Nu faller Stockholmsbörsen på torsdagseftermiddagen.

ANNONS

Många hoppades att de senaste månadernas räntehöjningar skulle ha en dämpande effekt på inflationstakten i USA. Men idag kom chockbeskedet – 8,2 procents inflation i september är inte den inbromsning många hade hoppats på och börserna rasade världen över. Det rapporterade CNBC. Så även i Stockholmsbörsen, som föll med tre procent på torsdagseftermiddagen på en timme, rapporterar Svenska Dagbladet, SvD.

”Det här var surt, tyvärr”, säger Maria Landeborn på Danske Bank till SvD.

Anledningarna är flera. Å ena sidan betyder hög inflation att konsumtionsbenägenheten och investeringsviljan kan sjunka i USA under det kommande kvartalet. Men det innebär också att den amerikanska centralbankens åtgärder haft mindre effekt än många hoppades, och därför kan man tänka sig att nya räntechocker är att vänta för att undvika en ekonomisk krasch.

Även de amerikanska börserna rasade efter beskedet och dollarn stärktes, rapporterar Wall Street Journal. Konsumentprisindex i september är nu uppe i den högsta på 40 år – alltså inflationen om man räknar bort energipriser och livsmedel, skriver tidningen.

Efter raset vände dock börsen upp kraftigt igen – vid 17.30 handlades OMXSPI upp 1,21 procent.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Svenskarna blir fattigare under hög inflation [Dagens PS]