Svenskarna blir fattigare – pengarna allt mindre värda

Uppdaterad: 13 okt. 2022Publicerad: 13 okt. 2022
Svenskarna blir fattigare – pengarna allt mindre värda
Svenskarnas förmögenhet ligger till stor del i bostäder, så sjunkande priser och stigande ränta påverkar siffrorna. Foto: TT

Svenskarna blir nu fattigare i raskt takt. Inflationstakten i september ligger på 9,7 procent jämfört med förra året, pengarna blir mindre och mindre värda och förmögenheten krymper.

ANNONS
ANNONS

Svenskarna blir fattigare. Mer och mer av lönen går till det nödvändiga, som blir dyrare och dyrare: El, bränsle till bilen, mat, kläder. I år har vi tappat runt 300 miljarder i köpkraft, enligt Aftonbladet. Kronorna man får i lön räcker inte lika långt som tidigare, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Svenskarna 2 300 miljarder fattigare

Går man vidare och ser till den samlade förmögenheten rasar det utför snabbt. Under fjärde kvartalet 2021 ökar de svenska hushållens samlade nettoförmögenhet med 1 180 miljarder kronor, eller 5,2 procent, och 1 267 miljarder kronor brutto. Under de första sex månaderna 2022 sjunker den med 2 300 miljarder kronor.

Den sjunkande aktiemarknaden påverkar förstås den siffran.  Det som påverkar storleken på förmögenhet allra mest är dock bostads- och räntemarknaderna. Den svenska befolkningens förmögenhet ligger främst i bostäder. Sjunkande bostadspriser och räntor som fortsätter uppåt holkar ur förmögenheten.

Läs även: Så rika är svenskarna – har över 29 000 miljarder 

ANNONS
ANNONS