Dagens PS

Stjärnförvaltaren: "Därför väljer jag svenska aktier"

Fortnox
Smålandsbördiga Fortnox kursrusar på bra rapportsiffor (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 11 nov. 2021

Svenska aktier är favoriter om börsproffset Peter Kraus får välja. Han förvaltar två närmast oslagbara fonder för den tyska banken Berenberg. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Vi köpte när börsvärdet var runt 200 miljoner euro, nu är det nästan 4 miljarder euro. Det är otroligt”, säger Peter Kraus till Dagens Industri om sitt innehav i molntjänsten Fortnox.

Peter Kraus leder ett förvaltarteam på den tyska privatägda banken Berenberg. Han ansvarar för småbolagsfonder och blev hyllad när det kom fram att just de fonderna har överträffat 99 respektive 98 procent av andra jämförbara fonder under 2021.

Berenbergs portföljer är till stor del investerade i svenska aktier. Svenska aktier står för en tredjedel av Berenbergs Small Cap-fond och 25 procent av Micro Cap-fonden, skriver Dagens Industri

Fonderna har bland annat investerat i fertilitetsbolaget Vitrolife, affärssystembolaget Fortnox samt teknikhandelsföretagen Lagercrantz och Addtech. Han gillar också större svenska bolag, som Atlas Copco och Nibe.

Eftersom Peter Kraus haft aktier i Vitrolife i tio år har aktien nu hunnit stiga med 7 600 procent.

“Behåll vinnarna”

När förvaltaren pratar om sin investeringsfilosofi trycker han särskilt på ett motto: ”Behåll vinnarna”.

För att göra just det får han ibland överföra bolag som växt sig tillräckligt stora från Micro Cap till Small Cap-fonden.

ANNONS

Han uppmanar också till tolerans för vad som kan framstå som höga priser. En aktie kan uppfattas som dyr för stunden, men det är viktigt att se till bolagets potential framåt, enligt Peter Kraus. Finns det vinsttillväxt kommer det att bli värt pengarna på sikt.

Men det finns viktiga krav som måste vara uppfyllda för att det ska bli aktuellt med köp. Peter Kraus tipsar om bolag som har haft tvåsiffrig omsättningstillväxt, hög vinstmarginal samt avkastning på eget kapital motsvarande 30 procent. Det är viktigt att sälja i tid när aktien inte längre håller måttet.

Stor marknad

Att Kraus har valt att rikta in sig på den svenska aktiemarknaden beror på att många av bolagen är kunskapsintensiva och finns inom teknik och it-branscherna. Dessutom påpekar han att den svenska aktiemarknaden är stor och aktiv i relation till andra länder av samma storlek.

Peter Kraus ser den svenska aktiemarknaden som fortsatt intressant framåt.

”Absolut. Jag har investerat i svenska aktier i 20 år och har ingen anledning att sluta göra det. Det växer fram många nya och intressanta bolag”, säger han till Dagens Industri.

Läs också:

Börsproffsens tips: vinnande aktier i höst
Så ska Spotify fortsätta spöa techjättarna

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS