Dagens PS

Spionerianklagelser mot spansk bank

En bild på den spanska banken Banco Bilbao Vizcaya Argentarias högkvarter i Madrid.
Banco Bilbao Vizcaya Argentarias högkvarter i Madrid. Banken anklagas nu för avslöjande av företagshemligheter. (Foto: Carlos Benitez-Donoso González, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Spaniens anti-korruptionsåklagare har begärt att en rättegång ska inledas mot Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, BBVA och den tidigare ordföranden Francisco Gonzalez, rapporterar Reuters.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

BBVA är Spaniens näst största bank sett till marknadsvärde. I ett domstolsdokument som granskats av Reuters har åklagare Alejandro Cabaleiro Armesto bett Högsta domstolen i Spanien att inleda muntliga förhandlingar mot bland andra banken och Francisco Gonzalez personligen.

Avböjt att kommentera

Misstankarna gäller mutbrott och avslöjande av företagshemligheter och är en del av en utredning om påstådd företagsövervakning. BBVA och representanter för Francisco Gonzalez har avböjt att kommentera misstankarna. 

BBVA sattes under utredning i juli 2019 för att ha anlitat en privat utredningsbyrå som påstås drivas av poliskommissarien Jose Manuel Villarejo. Fallet är en del av en bredare utredning om Jose Manuel Villarejo som går tillbaka ända till 2004. 

Betalade 10 miljoner euro

Francisco Gonzalez, som var bankens ordförande vid tidpunkten då banken anlitade byrån, hade tillfälligt avgått som ordförande i mars 2019 för att förhindra skada på bankens rykte. Han har också förnekat brott.

BBVA har tidigare bekräftat att de anlitade byrån men utan att finna några bevis för spioneri. Åklagarna hävdar att banken betalade byrån mer än 10 miljoner euro, cirka 113 miljoner kronor. Ingen av bankens nuvarande styrelsemedlemmar var inblandade i den incident som undersöktes.

Läs även: Ericsson: Åklagaren lägger ner utredning om mutbrott. Dagens PS

Läs även: Bryggerijätte misstänks för barnarbete och mutbrott. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS