Bryggerijätten Carlsberg har sedan tidigare varit anklagade för regelvidriga affärsmetoder i Indien. Nya uppgifter pekar dock på att oegentligheterna går längre än så.

ANNONS

Dagens PS har tidigare skrivit om utredningen av Carlsbergs och flera andra bryggerikoncerners verksamhet i Indien.

Indiska myndigheter fastställde i fjol att flera internationella bryggeribolag utgjorde en kartell – och riggade marknadspriserna under flera år.

Nya uppgifter visar dock på att Carlsberg har använt sig av fler regelvidriga affärsmetoder – bland annat genom att använda sig av barnarbete.

Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till Reuters.

”Vi kan inte utesluta att brott mot våra egna regler och uppförandekoder har begåtts”, säger Carlsberg i ett uttalande till Reuters.

Ny rapport visar på oegentligheter

En rapport gjord av revisionsfirman EY ligger som grund för anklagelserna om barnarbete.

Rapporten visar på att en av Carlsbergs underleverantörer i Indien använde sig av arbetare som var mellan 16 och 18 år.

Vidare visar EY-rapporten att Carlsberg bryter mot fastställda miljöregler.

Revisorn vägrar att signera årsredogörelsen

Under kartellutredningen har flera andra anklagelser mot Carlsberg framkommit.

ANNONS
ANNONS

Bland annat har den danska bryggerikoncernen använt sig av alkoholreklam i regioner som uttryckligen förbjuder sådant och betalat ut mutor till myndighetstjänstemän.

Som en konsekvens av affärsmetoderna har bolagets egen revisor vägrat att sätta sin signatur på de två senaste årsredogörelserna.

Flera anställda hos Carlsberg i Indien har fått sparken medan andra tilldelats varningar som en konsekvens av den bristfälliga regelefterlevnaden, uppger Carlsberg.