Dagens PS

Sparekonomen:"100 procent aktier till jag dör"

Nordnets norska sparekonom Bjørn Erik Sættem tycker att norrmännen tar alldeles för lite aktierisk. "All-in på aktier till jag dör" är hans eget motto.
Nordnets norska sparekonom Bjørn Erik Sættem tycker att norrmännen tar alldeles för lite aktierisk. "All-in på aktier till jag dör" är hans eget motto. (Foto: Nordnet)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 04 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

Norrmännen tar allt för lite aktierisk med sitt sparande. Det tycker i alla fall Nordnets norska sparekonom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Gå all-in på aktier till jag dör” säger Bjørn Erik Sættem, sparekonom på Nordnet i Norge om hur norrmännen borde tänka kring sitt privata pensionssparande.

Norska pensionssystemet i huvudsak i räntepapper

Det uttrycker han i en intervju med norska finansavisen där det norska pensionssystemet kommer på tal.

Bjørn Erik Sættem hänvisar till att merparten av norrmännens pensionsutbetalningar kommer från “Folktrygden” som i praktiken har 100 procent räntepapper enligt sparekonomen.

“Dessa utbetalningar är garanterade och pensionen justeras i takt med lönetillväxten. Därmed kan du ha en hög andel aktier i ditt privata sparande och tjänstepension. Ser du samlat på ditt sparande så har de allra flesta människor en aktieandel på mindre än 50 procent”, säger han till tidningen.

Flera av de norska miljardärerna bland annat Petter Stordalen har satsat på aktier i sitt sparande. Men generellt så anser Bjørn Erik Sættem att norrmännen kan ha högre aktierisk.

ANNONS

Senaste nytt

Kan vara rätt att omfördela ibland

Och att den senaste tidens börsuppgång skulle vara skäl att ta ned risken något håller han inte med om.

ANNONS

“Min övertygelse är att du bör ha en hög aktieandel hela tiden, gärna 100 procent. Värdeökningen på aktier har varit hög i många år och att ta ned andelen aktier i sin portfölj har inte varit en god långsiktig strategi” menar sparekonomen men lägger till:

“Med det sagt så kan du göra en rebalansering av portföljen halvårsvis med din pension precis som vi förvaltare gör. Har du exempelvis bestämt dig för en 80-procentig aktieandel och det har varit en star börsuppgång så kan det vara förnuftigt att sälja av lite och lägga in en del i en räntefond”.

“Men mitt personliga motto är spara 100 procent i aktier till jag dör”, avslutar Sættem.

Oslobörsen är upp knappt tre procent för året, lägre än den svenska som stigit drygt 7 procent sedan årsskiftet.

Läs mer:

Nya miljarder till Norges rikaste. Dagens PS

Stänger för fossila investeringar – utom norska. Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS