Dagens PS

Snap sparkar 20 procent – 1 300 bort från techjätten

Snap sparkar 20 procent – 1 300 bort från techjätten
Ordentliga nedskärningar ska vända skutan för Snap. Runt 1 300 anställda får gå från företaget. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 31 aug. 2022Publicerad: 31 aug. 2022

Snap, ägare till Snapchat, sparkar 20 procent av de anställda. 1 300 av de 6 400 anställda får gå, och flera produkter dumpas också av techföretaget. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Snap har stora ekonomiska problem, och tar nu till flera drastiska åtgärder. 20 procent av företagets anställda, nästan 1 300 personer, får sparken.

Företaget meddelar att man lägger ned flera avdelningar. Det handlar om Zenly, som producerar exklusiva korta inslag med kändisar och influerare, och musikskaparappen Voisey. Man slutar också tillverka drönarkameran Pixy, enligt New York Times. 

Vakant sedan 2015

Bland förändringarna Snap genomför är tillsättningen av den första operativa chefen på sju år. Det blir Jerry Hunter, tidigare vice vd för teknikavdelningen som får det jobbet. Han blir med det nummer två i företaget efter grundaren Evan Spiegel.

“Vi kommer att fortsätta vårt arbete att starta om accelerationen för omsättningstillväxt, men vi måste se till att Snap har framgång på lång sikt oavsett miljö”, skriver Spiegel i ett e-postmeddelande till de anställda enligt New York Times.

“Jag är väldigt ledsen att de här förändringarna är nödvändiga för att garantera långsiktig framgång för vårt företag”, fortsätter han.

Snaps intäkter rasat

Snap har haft problem i månader. Bland annat påverkar förändringar i Apples sekretessinställningar annonsintäkterna, och stigande inflation och osäkerhet kring ekonomin bidrar också.

ANNONS

Enligt The Verge säger Spiegel att tillväxten vänt uppåt igen, men 8 procent är långt ifrån de 40 procent Snap hade innan Ryssland attackerade Ukraina. Åtgärderna man nu annonserar ska spara 500 miljoner dollar (drygt 5,3 miljarder kronor) årligen för företaget.

Chef går till Netflix

The Verge berättar om att Snaps ledarteam skakats om den här veckan. Förutom att Jerry Hunter byter jobb lämnar affärschefen Jeremi Gorman företaget och går till Netflix. Hon ansvarade också för annonsavdelningen på Snap.

“Omfattningen av den här nedskärningen borde väsentligt begränsa risken för att vi någonsin måste göra det här igen”, skriver Evan Spiegel i sitt e-postmeddelande.

Läs även: Senaste arbetstrenden: “Quiet Quitting” 

Läs även: Börsras för sociala medier – Snap faller 39 procent 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS