Dagens PS

Skogsaktien lockar – trots kursuppgång

Handelsbanken ser i en färsk analys 45 procents uppsida i Fredrik Lundbergs skogsbolag Holmen. Bolaget kommer med rapport den 26e april.
Handelsbanken ser i en färsk analys 45 procents uppsida i Fredrik Lundbergs skogsbolag Holmen. Bolaget kommer med rapport den 26e april. (Foto: Simon Rehnström SvD/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 02 apr. 2024Publicerad: 02 apr. 2024

Handelsbanken (börskurs Handelsbanken) tycker i en färsk analys att skogsbolaget Holmen ser intressant ut, trots att aktien har en stark marsmånad bakom sig. Riktkursen höjs med 10 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pappers- och skogssektorn är en de äldsta och mest anrika branscherna vi har på den svenska börsen. Många av bolagen grundades för över flera hundra år sedan.

Rapport i april

Historiken och traditionen är lång men på senare tid har det kommit oroande hot från EU som kan orsaka massdöd inom den svenska skogsnäringen.

Det är dock inget som bekymrar Handelsbanken i en ny analys av Fredrik Lundbergs skogsbolag Holmen (börskurs Holmen).

Inför att Holmen släpper rapport den 26e april skriver banken:

“Vi prognostiserar att rörelseresultatet ökar till 1,0 miljarder kronor (från 0,7 miljarder kronor i Q4), drivet av ett högre resultat för affärsområdet Skog, högre priser på sågade trävaror och att det fjärde kvartalet tyngdes av höga underhållskostnader. Konsensusprognosen ligger på 0,9 miljarder kronor, vilket innebär att vi ser viss uppsida till våra prognoser.”

ANNONS

Senaste nytt

45 procents uppsida

Holmens aktie har ur ett längre treårsperspektiv legat relativt still även om kursen under perioden rört sig upp och ned. Men senaste månaden har aktien lyft med drygt 5 procent.

ANNONS

Det är dock inget som skrämmer Handelsbankens skogsanalytiker Christian Kopfers:

“Aktien har gått starkt under den senaste månaden, men då vi bedömer att vinstbotten närmar sig och att det finns en stor uppsida till vårt beräknade substansvärde menar vi att aktien är fortsatt intressant”.

Höjer riktkursen

Handelsbanken upprepar därför sin kortsiktiga rekommendation köp och långsiktiga rekommendation outperform.

Samtidigt höjer banken sin riktkurs på tre års sikt för Holmen till 640 kronor från tidigare 580 kronor.

Just nu handlas aktien för 440 kronor vilket därmed ger en uppsida på närmare 45 procent enligt Handelsbankens sätt att bedöma utsikterna framåt.

Läs mer:

Fredrik Lundberg varnar för fastighetssektorn. Dagens PS

ANNONS

Ukrainakriget påverkar svensk skogsindustri. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS