Dagens PS

Branschspecial: Papper och skogsindustri – här är bolagen

skog LRF
Svenska papper och skogsbruk inrymmer några av de äldsta börsbolagen i världen (Foto: Helena Landstedt/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 07 mars 2024Publicerad: 06 mars 2024

Inom pappers- och skogsdriften hittar man några av de mest klassiska svenska börsbolagen som stått för svensk tillväxt och jobbskapande under decennier och även ännu längre tillbaka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stora (i dag Stora Enso) anses exempelvis vara världens äldsta börsbolag, grundat innan år 1286. Iggesunds bruk, i dag en del av Holmen, grundades på 1600-talet och 1740 startade Grycksbo pappersbruk som är grunden för dagens Arctic Paper.

Läs även: ARTIKEL

Large Cap, Stockholmsbörsen, papper och skogsdrift:

Billerud (börskurs Billerud) är ett ledande företag inom förpackningsmaterial och lösningar som fokuserar på att erbjuda hållbara och innovativa alternativ för förpackningsindustrin. Bolaget arbetar med att utveckla och tillverka förpackningsmaterial av hög kvalitet som är både miljövänliga och funktionella. Företaget grundades 2001 av Stora Enso och Assi Domän. 2012 slogs det ihop med Korsnäs, som ägdes av Kinnevik, och blev Billerud Korsnäs AB. 2022 bytte de namn igen och gick tillbaka till bara Billerud AB. De har en stark global närvaro och levererar sina produkter och lösningar till kunder över hela världen. Med produktionsanläggningar och försäljningskontor på flera kontinenter strävar Billerud efter att erbjuda lokal support och hållbara förpackningsalternativ globalt.

Holmen (börskurs Holmen) är ett svenskt skogsindustriföretag som är specialiserat på att producera träbaserade produkter och förnybar energi. Företaget är engagerat i hela värdekedjan, från skogsbruk och skogsplantering till produktion och distribution av papper, kartong, trävaror och biobränslen. Företaget äger och förvaltar skogsområden och driver produktionsanläggningar i flera länder, inklusive Sverige, Storbritannien och Tyskland. Holmen har också etablerat distribution och försäljning av sina produkter på olika marknader runt om i världen. 

SCA (börskurs SCA), Svenska Cellulosa Aktiebolaget, är ett ledande företag inom skogsindustrin, och är Europas största privata skogsägare. Företaget grundades redan 1929 av Ivar Kreuger, och har sedan dess vuxit och utvecklats till en betydande aktör inom skogsindustrin. För att ytterligare fokusera på sin kärnverksamhet genomförde SCA en strukturförändring år 2017. De delade upp företaget i två separata bolag: SCA, som är fortsatt verksam inom skogsindustrin, och Essity, som fokuserar på hygienprodukter och numera är ett eget börsnoterat företag.

Stora Enso (börskurs Stora Enso) är resultatet från sammanslagningen av Finska Enso och svenska Stora Kopparbergs Bergslags Aktiebolag 1998. Företaget har en betydande global närvaro med produktionsanläggningar och försäljningskontor i över 30 länder. Stora Enso strävar efter att utnyttja skogens resurser för produktion och utveckling av tidnings- och bokpapper, konsumentkartonger, industriförpackningar samt olika sorters träprodukter. Bolaget har även en stark inriktning på innovation och forskning för att utveckla nya biobaserade material och produkter.

Mid Cap, Stockholmsbörsen, papper och skogsdrift:

ANNONS

Arctic paper (börskurs Arctic paper) är en ledande tillverkare av högkvalitativa tryckpapper för olika ändamål. De levererar obestrukna och bestrukna papper samt specialpapper till kunder över hela världen. Bolaget grundades redan 1871, som Munkedals AB. Munkedals bytte senare namn till Trebruk AB, men bytte slutligen till Arctic Paper 1993. 2012 köpte Arctic Paper upp en majoritet av bolaget Rottneros AB vilket gör så att Arctic paper inte behöver förlita sig på andra för att få tag på pappersmassa.

Nordic Paper Holding (börskurs Nordic paper Holding) är en framstående tillverkare av papper med fokus på att tillverka smörpapper och kraftpapper för olika ändamål och levererar sina produkter till kunder inom olika branscher och geografiska områden. Bolaget har sina rätter i ett norskt företag genom avknoppning av Greåkers pappersbruk och Säffle sulfitfabrik. År 2017 såldes en majoritet av aktierna till Anhui Shanying Paper, och börsnoterades 2020 med Anhui Shanying Paper som majoritetsägare. 

Rottneros (börskurs Rottneros) är en ledande producent av pappersprodukter. Företaget är specialiserat på att tillverka olika sorters pappersmassa, såsom sulfatmassa, CTMP-massa och slipmassa för avsalu. 2012 förvärvades bruket av Arctic Paper S.A., och har sedan dess agerat som ett dotterbolag. Sedan starten har företaget utvecklats och anpassats till förändrade marknadsbehov och tekniska framsteg. 

Small Cap, Stockholmsbörsen, papper och skogsdrift:

Bong (börskurs Bong) är ett företag som specialiserar sig på förpackningslösningar och trycksaker. De erbjuder ett brett utbud av produkter och tjänster inom områden som förpackningar, kuvert, tryckta blanketter och etiketter.

Nilörngruppen (börskurs Nilörngruppen) är ett företag som specialiserar sig på design, utveckling och tillverkning av etiketter, förpackningar och tillbehör för klädbranschen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS