Dagens PS

Fredrik Lundberg varnar för fastighetssektorn

Fredrik Lundberg fastigheter
Fredrik Lundbergs råd är att avstå köp i fastighetsaktier just nu. (Foto: Simon Rehnström / SvD / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 mars 2024Publicerad: 15 mars 2024

“Jag känner nog att fastighetsmarknaden inte är i balans än”, säger den kände finanstoppen Fredrik Lundberg i en Di-intervju där han avråder från köp av fastighetsaktier i nuläget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag tycker att det är fel tajmning att köpa nu. Men så småningom, beroende på var det landar, kan vi tänka oss att öka”, förklarar 72-årige Fredrik Lundberg som styrt investeringsbolaget Lundbergs (börskurs) i 40 år.

Dagens Industri berättar att investeringsbolaget, där bland annat helägda Lundbergs Fastigheter ingår samt även Hufvudstaden, haft en total snittavkastning på 13 procent per år.

Småbolag intresserar inte Fredrik Lundberg

Miljardären Fredrik Lundberg, som emellanåt shoppar loss rejält på börsen, uppger att antalet börsbolag adderats under årens lopp och i dag är nio till antalet, men tidningen framhåller att det är tolv börsbolag genom det indirekta ägandet via Industrivärden.

Fokus är på Sverige och småbolag ratas till förmån för välrenommerade bolag som exempelvis Ericsson och Husqvarna. Industrivärden är näst största ägare i telekomjätten Ericsson (börskurs) medan Lundbergs är näst största ägare i Husqvarna (börskurs) efter Wallenbergarnas Investor (börskurs).

Handelsbanken (börskurs) och Sandvik-avknoppade Alleima (börskurs) är andra viktiga beståndsdelar i totalportföljen. Large Cap-listade Alleima blev en riktig kassako för börsmiljardären, som är en av Sveriges rikaste, under fjolåret på Stockholmsbörsen.

I förvaltningen återinvesteras merparten av utdelningarna medan resten delas ut och i grunden handlar det om att hålla skuldsättningen i investeringsbolaget låg.

Det sker också bland annat flera familjära ommöbleringar i Lundbergsfärens styrelserum. Fredrik Lundbergs två döttrar, Louise Lindh och Katarina Martinson, sitter på 11 procent vardera av rösterna i investeringsbolaget.

ANNONS

“Många är ointresserade av fastigheter nu”

Finansmannen Fredrik Lundberg förklarar att kommersiella fastigheter lockar mer i dag än bostadsfastigheter och pekar på att hyresmarknaden numera är reglerad.

Di påpekar att Hufvudstadens aktie gått dåligt, samtidigt som rabatten i aktien är hög sett till substansvärdet.

“Det beror på obalansen på fastighetsmarknaden och finansieringskrisen. Många är ointresserade av fastigheter nu”, säger Fredrik Lundberg som däremot tycker att värderingarna inte bör ifrågasättas.

Till unga aktiesparare som drömmer om att bli rika är hans rekommendation att undvika trading, som förr eller senare blir en fälla, menar han, och att i stället ha ett långsiktigt sparande där aktieportföljen succesivt växer.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS