Dagens PS

Skattelättnad på att jaga vrak? Det tycker hedgefondchefen 

Jaga vrak
Att hitta en skatt i ett vrak har blivit en affärsidé för världens mest framgångsrika vrakletare. (AI-genererad bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 nov. 2023Publicerad: 16 nov. 2023

Det finns skatter för miljarder nere på havets botten. Nu vill hedgefondchefen se skattelättnad på att jaga vrak.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En vrakletare har i flera år kämpat mot rivaler och regeringar om rikedomar på havets botten och ända tills nu har ingen vetat vem han är, det skriver Bloomberg.

Förhördes av polisen

I april 2017 observerade den isländska kustbevakningen ett fartyg som i flera dagar cirkulerade 190 mil utanför kusten.

Fartyget befann sig utanför Islands territorialvatten men innanför landets ekonomiska zon och bara några kilometer ifrån en undervattenskabel för internet.

Fartyget var inte där för att fånga fisk och dess ovanliga utseende lockade till sig lokala nyhetsteam och en kommendör från kustbevakningen.

Kustbevakningen förhörde sig om fartygets verksamhet och fick det vaga svaret forskning, varför en helikopter skickades ut för att undersöka.

Helikopterpiloten rapporterade att han såg utrustning vinchas ut och in ur vågorna och till slut skickade kustbevakningen en beväpnad patrullbåt som skulle eskortera fartyget i hamn.

När fartyget anlände till Reykjavik togs dess kapten och två medarbetare till polisen där de förhördes, de var samarbetsvilliga men förtegna.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

En kund i London

De uppgav att de arbetade för en kund i London som de inte ville identifiera. De hade anlitats för att söka efter värdesaker på det tyska lastfartyget Minden, som sjönk under andra världskriget.

Den isländska kustbevakningen tillät motvilligt operationen att fortsätta om bärgarna återvände med miljötillstånd.

De isländska myndigheterna fick aldrig veta vem kunden i London var, eller att Minden bara var ett av dussintalet fartyg han under åren tömt på sin skatt.

Värda otaliga miljarder

Vår vrakletare har organiserat högteknologiska operationer för att återhämta historiens förlorade skatter över hela världen och lyckats hålla sin verksamhet hemlig, fram tills nu.

Bloomberg har undersökt verksamheten via intervjuer med tidigare anställda, med regeringstjänstemän, brottsbekämpare, arkeologer och advokater, samt via företagsundersökningar juridiska undersökningar och satellitdata för fartygspositioner.

I världshaven finns cirka 3 miljoner skeppsvrak, många bär på en oskördad skatt. I havet finns skatter värda otaliga miljarder, men det är dyrt att komma åt dem.

ANNONS

Framsteg inom undervattensteknik har dock på senare tid öppnat upp nya områden för forskning på havsbotten.

De enda som just nu har de resurser som krävs är förmögna personer eller företag med intressen och mål som kanske inte är i linje med resten av mänsklighetens.

Jagar vrak och lägre skatt

Kunden i London är modern tids, kanske historiens, mest framgångsrika vrakletare. Han är en 43-årig hedgefondchef som sällan lämnar land, Han heter Anthony Clarke.

Hans vrakletning kan härledas till en annan affärsidé bland de superrika, jakten på lägre skatt, idén med skatteeffektiv jakt på skeppsvrak kommer från det Londonbaserade investmentbolaget Robert Fraser Asset Management.

Tanken är att minska den stora risken att förlora enormt mycket pengar på fruktlös vrakletning genom att kräva en rejäl skattelättnad om försöket misslyckas, det skriver Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Historiska skeppsvrak från andra världskriget Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS