Dagens PS

Skandal: Kända konsultbolaget åtalas efter miljardköp

PwC anklagas för att ha vilselett myndigheter i Australien
Solnedgång över Sydney. Nu försöker myndigheterna sätta ljuset på ett antal företagsaffärer där PwC tros ha hjälpt företag att mörka. (Foto: Gustav Sjöholm/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Australiska myndigheter granskar nu ett antal utländska uppköp, där man tror regelfusk ligger bakom. Ansedda PwC har en nyckelroll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PwC, uttytt Price Waterhouse Coopers, är det gigantiska brittisk-amerikanska revisions- och konsultföretaget med 208 000 anställda i 157 länder.

PwC är en i revisionsbranschens ”Big Four” tillsammans med Deloitte, EY och KPMG.

Nu har man, ensam, huvudrollen i ett mindre smickrande sammanhang.

Australiensiska myndigheter granskar ett ännu okänt antal utländska uppköp av inhemska företag, där PwC har en nyckelroll.

Konsultföretaget anklagas för att ha vilselett Australiens skatteverk för att kunderna skulle få sina företagsköp godkända av Foreign Investment Review Board, Firb, skriver SMH.

Åtal och återkallelser

Den aktuella utredning som pågår kan leda både till åtal och till att godkännanden av företagsköp återkallas.

Ett alternativ är tvångsförsäljning, om de bolag som på felaktiga premisser köpt företagen, inte får nytt godkännande.

ANNONS

ATO, australiensiska skatteverket, säger nu att den utreder rådgivarnas roll i samband med utländska företagsköp i Australien.

Det sker efter ett avslöjat fall som inkluderar ”aggressiva skattearrangemang” med PwC som rådgivare.

ANNONS

Senaste nytt

”Avsett att vilseleda”

ATO säger att dessa ”även om de möjligen var juridiskt korrekta, hade effekten av att vilseleda ATO angående den avsedda användningen av aggressiva skattestrukturer av Firb-sökanden”.

“Vi övervakar det största tillslaget mot skatterådgivares missförhållanden i Australiens historia”, sade en talesperson som svar på frågor om granskningen.

PwC-skandalen avslöjar allvarliga brister i våra regelverk som till stor del ignorerats och vi tar betydande steg för att städa upp röran”.

Undersöker fler fall

Det kommer inte att sluta med det nu aktuella fallet.

ANNONS

Myndigheterna bekräftar att de undersöker tidigare transaktioner, där PwC agerat, och att det kan leda till brottsanklagelser och till att godkännandet av dessa affärer återkallas.

Minst fyra PwC-kunder har under de senaste åren förvärvats av utländska koncerner och kan ha använt PwC för att få uppköpen godkända.

Här finns övertagandet av barnmatsgruppen Bellamy’s Organic a- kinesiska intressen 2019, köpet av tasmanske laxodlaren Huon Aquaculture 2021, övertagandet av APN Outdoor 2018 och försäljningen till utländsk ägare av surfkläderskoncernen Billabong samma år, samtliga mångmiljardaffärer.

”Kan leda till åtal”

”Vi undersöker för närvarande våra register och arbetar med ATO för att identifiera huruvida några utländska investeringsapplikationer där PwC varit inblandat varit baserade på falsk eller vilseledande information”, sade finansdepartementet nyligen efter frågor från Labours senator Deborah O’Neill.

“Med förbehåll för resultaten av dessa utredningar kommer finansdepartementet att överväga vilka ytterligare åtgärder eller svar som kan vara lämpliga att vidta”.

Man påpekade samtidigt att granskningen kan leda till åtal eller civilrättsliga påföljder.

Läs mer:

ANNONS

Metall-kris: “Kina manipulerar priserna – ett globalt hot”. Dagens PS

Australien fortsätter kritisera Kina. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS