Dagens PS

Australien fortsätter kritisera Kina

Australien fortsätter kritisera Kina
Li Qiang och Anthony Albanese – skakar hand vid statsbesöket i Australien, men är inte överens i högre grad än tidigare. (Foto: Mick Tsikas/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Kina vill lägga tvisterna med Australien åt sidan. Det är inte möjligt, kommer den australiensiska regeringen att klargöra i dag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under måndagen träffar Australiens premiärminister Anthony Albanese sin kinesiske motsvarighet, Li Qiang.

Inför mötet har Li Qiang sagt att relationerna mellan Kina och Australien är ”på rätt spår igen efter en rad vändningar”.

Australiens svar?

”De punkter där vi inte är överens kommer inte att försvinna bara för att vi omger dem med tystnad.”

Viktig partner

Relationerna mellan de två stora länderna har betydelse även för andra än dem själva, enkelt uttryckt.

Australien är en viktig samarbetspartner till USA även försvarsmässigt. 2021 tillkännagavs dessutom ett trilateralt säkerhetspartnerskap där även Storbritannien ingår.

De tre ländernas projekt, ”Aukus”, går ut på att hjälpa Australien att utveckla en flotta av kärnkraftsdrivna attack-ubåtar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Hård kritik

Pakten fick omedelbart hård kritik av Kina, som förklarade att ubåtsprogrammet ”undergräver regional fred och stabilitet” och ”intensifieras kapprustningen”.

”Aukus” ses dessutom som ett varningstecken för Kina när det gäller attacker mot Taiwan.

Aukus-satsningen och den hårdnande tonen i regionen, liksom mellan USA och Kina, har försämrat relationerna mellan Australien och Kina.

Nu vill Kina tina upp dem.

”Allvarliga skiljaktigheter”

Australiens Anthony Albanese kommer dock inte att ta upp den tråden utan väljer istället att påpeka att det finns allvarliga meningsskiljaktigheter mellan länderna och att de inte försvinner bara genom att man inte talar om dem.

Li Qiangs fyra dagar långa besök i Australien är det första av en kinesisk premiärminister sedan 2017.

ANNONS

Vid sitt första offentliga framträdande möttes Li både av demonstranter som protesterade mot hur Kina behandlar minoriteter och av en stor grupp som stödjer Kinas kommunistparti.

”På rätt spår”

I ett uttalande sade Li att relationerna mellan Kina och Australien var “på rätt spår efter en rad vändningar, vilket genererade påtagliga fördelar för människorna i båda länderna”.

“Historien har visat att det är den värdefulla erfarenheten av växande förbindelser mellan Kina och Australien och måste upprätthållas och föras vidare”, sade han.

Albanese kommer att slå en annan ton i ett tal vid en statlig lunch i parlamentshuset under måndagen och förklara att Kina och Australien “alltid måste vara redo att engagera sig med varandra som mogna nationer”, skriver SMH, Sydney Morning Herald.

“Vi kommer inte alltid att komma överens, och de punkter där vi är oense kommer inte bara att försvinna om vi lämnar dem i tysthet,” kommer Albanese att säga enligt det manus som släppts.

“Att skapa kanaler för dialog och bygga förståelse är hur vi gör det möjligt för fördelar att flöda”.

Läs mer:

ANNONS

U-båtar med kärnvapen ska hålla Kina borta. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS