USA:s finansinspektion SEC kom på måndagen med en ny rapport som utreder GameStop-affären tidigare i år. Inspektionen riktar massiv kritik mot flera praktiker i USA:s aktiehandel. Förbud kan bli aktuellt för så kallad ”payment for order flow”.

ANNONS

CNBC kallar händelserna i januari i år för ”GameStop-vansinnet”, ett skede där ett stort antal Reddit-användare gick in och stödköpte aktier i GameStop. Händelsen resulteerade i att några hedgefonder som hade satsat emot GameStop-aktien förlorade stora summor.

När kursen senare gick ned visade det sig att många av de småsparare som hade satsat på aktien inte var medvetna om förlustriskerna. Kritik riktades mot flera aktieappar, däribland Robinhood-appen, vars ägare o har fått böter.

När SEC– Securities and Exchange Commission – nu släpper sin rapport riktas kritiken åt flera håll. SEC är kritisk till att aktiehandlen blivit alltmer lik ett spel. Aktörer på marknaden också jämför den med spel i sin marknadsföring.

Myndigheten vänder sig också emot de nuvarande reglerna för att blanka aktier. Inte minst är myndigheten kritisk mot det som kallas ”payment for order flow” – ungefär ”betalning för orderflöde”.

Metoden innebär att en mäklare, i vissa fall representerad av en app som Robinhood, får en liten betalning för varje såld aktie i stället för ett vanligt courtage.

Det senare innebär att aktiemäklare hamnar i intressekonflikt, eftersom de tjänar pengar på att styra aktiehandeln i en viss riktning, menar SEC.

GameStop affären blev så stor för att mäklare drev på. Nu ifrågasätter USA:s finansinspektion SEC tillvägagångssättet med ”Payment for Orders. Det skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

SEC har inte kunnat komma överens om ett avgörande när det gäller vilka aktörer som följde reglerna och vilka som inte gjorde det.

Läs också:

Satsade mot GameStop – nu stängs hedgefonden
Rekordböter för nätmäklare – vilseledda kunder
GameStop förklarat – så funkar meme-aktier