Dagens PS

Rekordböter för nätmäklare – vilseledde kunder

Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 01 juli 2021Publicerad: 01 juli 2021

FINRA, USA:s reglerare av finansmarknader, delade i onsdags ut rekordböter till Robinhood, en nätmäklare. Robinhood fick böta 70 miljoner dollar, den högsta boten FINRA någonsin har givit, för att ha vilselett miljoner av deras kunder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nätmäklaren Robinhood har varit i blåsväder sedan de hindrade kunder från att köpa Gamestop Aktier när aktien rusade i januari i år. Ett flertal amerikanska myndigheter har inlett undersökningar mot nätmäklaren, inklusive New Yorks chefsåklagare och Securities and Exchange Commission, SEC, myndigheten som övervakar handel med värdepapper.

FINRA:s utredning har pågått i ett halvår och omfattar aktiviteter från 2016 till mars 2021.

Böterna består av 12,6 miljoner dollar i skadestånd till Robinhoods kunder och 57 miljoner dollar i vite. Beslutet och storleken på böterna motiveras av ett antal olika skäl.

Begick självmord

FINRA skriver att Robinhood har givit sina kunder falsk och vilseledande information. De ska bland annat angivit felaktig information om hur mycket pengar som kunder har haft kontot, om de fick handla samt vad riskerna var för vissa optionstransaktioner.

FINRA ger exempel på en kund som begick självmord i juni förra året. Orsaken, som kunden hade angivit i ett brev, var att Robinhood hävdade att hans konto hade en skuld på över 730 tusen dollar. Skälet Robinhood angav var att han hade handlat med belåning som hävstång, trots att han avaktiverat de tjänsterna.

Undermålig översikt

FINRA uppger att Robinhood har misslyckats i sin bedömning av sina kunders expertis innan de gavs tillåtelse till optionshandel. FINRA säger även att Robinhood har brustit i sin översikt och hantering av teknologin bakom handelsplattformen. Detta ska ha orsakat avbrott och tekniska fel som hindrat kunder från att handla under historiskt volatila handelsdagar.

ANNONS

Slutligen så finner FINRA att Robinhood systematiskt undanhållit klagomål från kunder som borde rapporterats till FINRA. Robinhood varken erkänner eller avfärdar anklagelserna, enligt FINRA.

Robinhood planerar att göra en börsintroduktion i år. Dessa rekordböter, och hotet om fler i framtiden, kan försena denna process..

Läs också: Swedbank hissar skållhet kursraket – köp aktien!

Läs även: Lista: 10 mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS