Nu på morgonen har SEB levererat rapport för årets tredje kvartal och särskilt bankens provisionsnetto övertygar, framgår det i ett pressmeddelande.

ANNONS

”Rörelseresultatet för det tredje kvartalet 2021 uppgick till 8,0 miljarder kronor med en räntabilitet på eget kapital på 14,1 procent och en kärnprimärkapitalrelation på 20,2 procent.”

Det skriver storbanken SEB i ett pressmeddelande om delårsrapporten, som alltså övertygar och där vd Johan Torgeby särskilt lyfter fram bankens starka provisionsnetto.

”Vi har stöttat våra kunder genom pandemin, samtidigt som vi har bibehållit en stark finansiell position. Nettoresultat steg jämfört med föregående kvartal, med ett provisionsnetto som nästan nådde den rekordhöga nivån under förra kvartalet och ökad kundnöjdhet bland företags- och privatkunder och även private wealth management-kunder i Sverige”, säger Torgeby.

Så hög blir den ordinarie aktieutdelningen

Han uppger vidare att SEB:s starka finansiella position nu innebär att kapital kan återinföras eftersom kapitalbufferten, enligt SEB-toppen, ”överstiger både myndighetskravet och vår egen målnivå”.

Styrelsen i SEB har, framgår det, beslutat att initiera ett återköpsprogram på 2,5 miljarder kronor. Dessutom föreslås en ordinarie aktieutdelning på 4,10 kronor per aktie.

Här kan du ta del av hela delårsrapporten från SEB.

ANNONS
ANNONS

På tisdagskvällen släppte konkurrerande Handelsbanken sin delårsrapport, som var tidigarelagd på grund av nyheten om att banken säljer sina verksamheter i  Danmark och Finland till följd av dålig lönsamhet.

Läs även: Storbankerna i Sverige på topplista över säkerhet [Dagens PS]