Analytikerna fick fel på alla punkter – SEB drämmer till med en kanonrapport och vd Johan Torgeby är förstås nöjd.

ANNONS

”Trots den ökade osäkerhetsnivån och de mindre gynnsamma makroekonomiska utsikterna var det ett finansiellt robust kvartal för SEB och vår kapital- och likviditetsposition är fortsatt stark”, skriver Torgeby i rapporten.

SEB:s rörelseresultat blev 7 857 miljoner kronor, vilket kan jämföras med analytikernas snittprognos på 6 180 miljoner kronor, skriver Di och hänvisar till Infronts sammanställning.

Banken ökade även räntenettot till 7 062 miljoner kronor från 6 300 miljoner kronor under samma period i fjol.

Ukrainakriget ökade SEB:s kreditförluster

”Medan vi såg en markant inbromsning av händelsedriven finansiering och aktivitet kopplat till kapitalmarknaden, bidrog lånevolymer inom bryggfinansiering till räntenettot”, konstaterar SEB:s vd.

Bankens kreditförluster ökade från 156 miljoner kronor till 535 miljoner kronor, bland annat till följd av olika händelser kopplade till kriget i Ukraina.

SEB:s aktie rusar på rapporten och aktien lyfter 5,3 procent i börsöppningen.

Läs mer om bankens Q1-siffror i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

SEB skriver även i ett separat pressmeddelande att den ingår ett strategiskt partnerskap med Ringkjøbing Landbobank i Danmark om private banking.

”Det här är en del av vår strategi att expandera i Norden, stärka vår internationella räckvidd och etablera oss som en ledande partner för professionella familjekontor på alla våra hemmamarknader”, säger William Paus, chef för SEB:s division private wealth management & family office.

Så gick det för SEB i Q4 2021: SEB skräller – nu höjer banken utdelningen [Dagens PS]