SEB har släppt rapport på torsdagsmorgonen och resultat överraskar – banken höjer den ordinarie utdelningen. Aktieeägare och läge att jubla?

ANNONS

SEB:s resultatrapport för fjärde kvartalet kommer in bättre än väntat och styrelsen höjer den ordinarie utdelningen.

Banken planerar även återköp av aktien för mellan 5 och 10 miljarder kronor i år.

SEB:s rörelseresultat blev 7 476 miljoner kronor under Q4.

Det kan jämföras med ett rörelseresultat på 6 382 miljoner kronor under samma period 2020.

Analytikerna hade räknat med ett bättre rörelseresultat för fjärde kvartalet 2021, men siffrorna blev något bättre än proffsens prognos.

Vd: Rörelseresultatet förbättrades ”signifikant”

”I linje med den globala ekonomiska återhämtningen, stigande aktiemarknader och förbättrat sentiment, förbättrades SEB:s rörelseresultat signifikant under 2021 jämfört med det utmanande pandemiåret 2020. Vi såg hög kundaktivitet inom divisionen Stora företag & Finansiella institutioner, och förvaltat kapital och depåförvaringsvolymerna steg kraftigt. Vi har under året sett över vår strategiska inriktning. Det har resulterat i SEB:s 2030-strategi, som syftar till att framtidssäkra vår verksamhet och som vi också presenterar idag tillsammans med vår nya treåriga affärsplan”, säger Johan Torgeby, SEB:s vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Styrelsen föreslår en ordinarie utdelning på 6 kronor per aktie för 2021.

Det motsvarar cirka 51 procent av nettoresultatet och är något högre än väntade 5:73 kronor per aktie.

I fjol låg den ordinarie utdelningen på 4,10 kronor per aktie.

ANNONS
ANNONS

”När vi blickar framåt ämnar vi bygga på vår starka position och fortsätta resan vi påbörjade för tre år sedan, där vi ytterligare investerar i vår verksamhet. På så vis strävar vi efter att löpande utveckla våra förmågor och dra nytta av de trender som förändrar banksektorn, och möta våra kunders föränderliga behov och beteenden – inte minst inom områdena digitalisering och hållbarhet”, säger Johan Torgeby.

SEB kryper sina kreditförluster rejält. Läs mer om rapporten i sin helhet och vad storbankens räntenetto respektive provisionsnetto exempelvis blev under Q4 och på helåret.

Läs även: SEB: Så mycket växer BNP i Sverige i år och 2023 [Dagens PS]