Försvarskoncernen Saab har på nytt fått raketbränsle på börsen och bakgrunden är att bolaget landat en stororder från Försvarets Materielverk.

ANNONS

Enligt ett pressmeddelande har Saab fått en beställning på två Globaleye från Försvarets Materialverk, FMV, och ordervärdet uppgår till drygt 7,3 miljarder kronor.

Nyheten sätter inte oväntat positivt avtryck i Saab-aktien, som redan är en av Stockholmsbörsens stora vinnare – aktien rusar med över 7,4 procent på uppgifterna, följ kursutvecklingen i realtid här.

I kontraktet kring den stororder som Saab nu rott i land från FMV finns utrymme att beställa ytterligare två Globaleye.

Avtalsperioden sträcker sig 2022-2027.

Globaleye består av radarn Erieye Extended Range, ett antal sensorer samt ett ledningssystem som är integrerade på flygplanet Global 6000.

”GlobalEye kommer att ge Sverige spanings-och ledningsförmåga i absolut världsklass. Saabs viktigaste uppdrag är att bidra till trygghet för människor och samhällen och jag är stolt över att GlobalEye kommer att stärka den svenska Försvarsmaktens förmåga ytterligare”, säger Micael Johansson, vd för Saab, i en kommentar.

I en skriftlig kommentar till Dagens Industri säger Saabs vd att efterfrågan på produkten är stor och att han därför bedömer möjligheterna som stora till fler beställningar.

ANNONS
ANNONS

Saabs aktie är upp med nästan 90 procent sedan årets början.

Läs även: SBB-aktien i köptoppen – raketen Saab säljs [Dagens PS]