Prins Abdulaziz bin Salman, som också är Saudiarabiens energiminister, säger att OPEC-länderna kan behöva minska utbudet på råolja. Anledningen är den extrema prisvolatiliteten.

ANNONS

Marknaden har inte längre någon kontakt med de fundamentala ekonomiska förutsättningarna i olje- och gasbranschen, menar den saudiska energiministern. Prissvängningarna och bristen på likviditet gör att terminsmarknaden inte längre följer branschens utveckling – dess utbud och efterfrågan.

Det innebär bland annat att råoljeterminerna har sjunkit med 20 procent sedan juni månad, medan terminerna på Brentolja har återhämtat sig något. Det gör marknaden spekulativ, något som drabbar konsumenterna.

Saudiarabien är den största oljeproducenten i OPEC+, som innefattar 23 länder. Enligt energiministern kan alliansen behöva sänka sina produktionsmål för att möta problemet med volatila priser och spekulation.

Prissvängningarna i Ukrainakrigets spår skrämmer bort investerare från marknaden konstaterar prins Abdulaziz bin Salman.

OPEC+-ledare vill se nya avtal

När mängden aktiva köpare och säljare krymper påverkar det också hur tvära kasten blir på marknaden.

”Oljeaktiemarknaden har hamnat i en självgående ond cirkel av mycket tunn likviditet och extrem volatilitet som undergräver marknadens väsentliga funktion som effektiv prisreglerare, och kostnaden för att hantera riskerna är oöverkomliga för konsumenterna.”, skriver prins Abdulaziz i ett svar till Bloomberg om det aktuella läget på oljemarknaden.

”Denna onda cirkel förstärks av rykten om mindre efterfrågan, återkommande nyheter om att utbudet skulle vara för stort, samt osäkerhet om effekterna av pristak, embargon och sanktioner.”

ANNONS
ANNONS

Efter 2022 säger Abdulaziz att OPEC och Saudiarabien sannolikt kommer att behöva omarbeta sina avtal, så att en del av problemen kan avhjälpas.

Läs också:

Investerar flyr skakig oljemarknad [Dagens PS]