Det stukade flygbolaget SAS redovisar en ny miljardförlust och pekar på sommarens pilotstrejk som uppges ha kostat 1,4 miljarder kronor.

ANNONS

”SAS resultat påverkades kraftigt av den 15 dagar långa pilotstrejken den 4–19 juli, vilken skapade trafikstörningar och resulterade i cirka 4 000 inställda flyg som påverkade mer än 380 000 passagerare. Jag ber verkligen om ursäkt till alla våra kunder och samarbetspartners som drabbades av trafikstörningarna”, skriver SAS vd och koncernchef Anko van der Werff i pressmeddelandet till delårsrapporten.

Under årets tredje kvartal (maj-juli) i det brutna räkenskapsåret säkrade SAS, som ansökt om konkursskydd i USA enligt chapter 11, en bryggfinansiering på 700 miljoner dollar (cirka 7 miljarder kronor) från Apollo Global Management, som Dagens PS tidigare berättat om.

Enligt det krisande flygbolaget stärker det företaget och gör att verksamheten kan fortsätta under chapter 11-processen i USA där målet är att få till stånd en rekonstruktion.

”Syftet med chapter 11-processen är att påskynda genomförandet av vår transformationsplan, SAS FORWARD, och i slutänden göra bolaget finansiellt starkt, lönsamt och mer konkurrenskraftigt”, enligt flygbolaget.

SAS skriver att efterfrågan på resor var stabil under det rapporterande kvartalet, men förutom pilotstrejken som kostade flygbolaget 100-130 miljoner kronor varje dag brottades SAS i likhet med flygbranschen som helhet med ”stora operationella störningar”.

ANNONS
ANNONS

Här är SAS kvartalsrapport i korthet med bolagets nya miljardförlust:

• Intäkter: 8 580 (3 982) MSEK

• Resultat före skatt (EBT): -1 991 (-1 334) MSEK

• Resultat före skatt och jämförelsestörande poster: -2 081 (-1 213) MSEK

• Periodens resultat: -1 848 (-1 336) MSEK

• Resultat per stamaktie: -0,25 (-0,18) SEK

SAS uppger att fortsatt fokus ligger på kostnadsbesparingar i hela bolaget.

ANNONS
ANNONS

De totala rörelsekostnaderna under kvartalet slutade på 9,7 miljarder kronor och de totala rörelseintäkterna blev 8,6 miljarder kronor för kvartalet.

Intäkterna ökade med 22 procent jämfört med andra kvartalet, en förbättring med omkring 4,6 miljarder kronor jämfört med föregående år, men fortfarande 37 procent lägre än tredje kvartalet 2019, framgår det.

Läs även: SAS ställer in 1 700 avgångar i höst [Dagens PS]