Säpo har kopplats in för att granska ägarbytet i raffinaderijätten Nynas. Den nuvarande striden kan vara en risk för landets säkerhet.

ANNONS

Som Dagens PS rapporterat fick raffinaderijätten Nynas en ny ägare sedan det i juli stod klart att kapitalförvaltaren Davidson Kempner köpte 49,9 procent av bolaget från den tidigare huvudägaren brittiskregistrerade Bitumina.

Försöker stoppa affären

Men nu visar det sig att affären inte har gått i genom, enligt dokument hos den brittiska motsvarigheten till Bolagsverket som Di tagit del av, där Bitumina-ägaren, Bernd Schmidt försöker stoppa den.

”Vi undersöker just nu alla tänkbara sätt och kommer att ställa alla inblandade i denna oetiska affär inför rätta. Vi har rest kapital för att gå vidare juridiskt och kommer inte sluta förrän aktieägarnas och borgenärernas rättigheter är återställda”, säger han till Di.

Enligt Bernd Schmidt rör det sig om en konspiration av bland annat Davidson Kempner och Goldman Sachs – som finansierade Nynas köp av råolja, för att ta makten över Nynas och andra tillgångar i Bitumina.

”Rekonstruktörerna har inte följt rättsordningen och har inte uppfyllt sin lagstadgade skyldighet att återställa bolaget, trots att finansiering för det bevisligen fanns”, klargör han.

Säpo ska godkänna

Även om Davidson Kempner skulle lyckas få igenom affären till den 30 september så måste Säpo godkänna den först – sedan Nynas har betydelse för Sveriges säkerhet genom produktionen av bitumen, som används i asfalt, vars tillverkning kan vara en samhällsrisk.

Säpo vill dock inte kommentara om en eventuell ny utredning pågår.

ANNONS
ANNONS

”Frågor om vårt operativa arbete omfattas av sekretess. Således kan och får vi inte kommentera den här typen av frågeställningar”, skriver presstjänsten till Di.

Läs även: Ägarkris för Nynas – kan leda till ny huvudägare [Dagens PS]