Raffinaderijätten Nynas huvudägare Bitu­mina Industries är försatt i rekonstruktion i London. Det kan leda till att det svenska oljebolaget får en ny ägare.

ANNONS

Bitumina producerar bitumen som ingår i asfalt och det brittiskregistrerade bolaget har verksamhet i 100 länder.

Rekonstruktion kan få konsekvenser

Nu genomgår Bitumina en finansiell rekon­struktion som kan få stora konsekvenser för Nynas eftersom huvudägaren har en aktiepost på 49,99 procent i den svenska raffinaderijätten.

Nynas vd Bo Askvik kommenterade det hela i brittisk media förra veckan med: ”ett troligt scenario är att administratörerna kommer att hitta en ny och lämplig investerare som köper de aktier som Bitumina äger i Nynas”.

Locket på

Men till Di vill han inte säga mer.

”Jag kan inte kommentera det. Det är en fråga till admi­nistratörerna i Bitumina Industries”, säger Bo Askvik.

ANNONS
ANNONS

Han vill inte heller kommentera om vem som isåfall skulle ta över som ny huvudägare.

Det svenska oljebolaget, som har raffinaderier i Nynäshamn och Göteborg, omsatte drygt 12 miljarder kronor under 2020. Rörelseresultatet steg till 1,3 miljarder kronor jäm­fört med en förlust på 1,7 mil­jarder 2019 – sedan bolaget själva tvingades till en rekonstruktion, mestadels på grund av att bolaget drabbats av USA:s sanktioner mot Venezuela.

Positivt framöver

För 2021 ser det än så länge bra ut.

”Vi är väldigt nöjda med det första halvåret”, säger Bo Askvik och klargör att huvudägarens problem inte påverkar Nynas löpande verk­samhet.

”Det här är en ägarfråga som inte har någon koppling till Nynas. Det är ingenting som vi ser påverkar verksamheten.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Nynas i storaffär – tar över tyskt raffinaderi