Framtidstron på svensk export har minskat något, visar en rapport från Business Sweden. Deras exportchefsindex visar på en nedgång i företagens egna förväntningar under andra kvartalet.

ANNONS

Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden, säger att nedgången i förväntningarna är kraftigare än man hade förväntat sig.

”Vi såg en ordentlig sättning i exportchefsindex här i andra kvartalet. Vi hade ju väntat oss en normalisering, att vi skulle få en liten nedgång, absolut. Men den var ju kraftigare än väntat med lite drygt tio enheter”, säger Lena Sellgren till Sveriges Radio.

Hon menar att det är två faktorer som särskilt påverkar resultatet: kriget i Ukraina och de nya nedstängningarna i Kina. Gemensamt ökar det osäkerheten om hur det kommer att gå för exporten framöver. Särskilt är det exporten till centrala och östra Europa som företagen är tveksamma till.

Svensk export fortsatt optimistisk – men försiktig

Under årets första kvartal slog exportchefsindex rekord, så de allra flesta väntade sig en fortsatt god marknad. Då låg indexsiffran på 71. I andra kvartalet ligger den på knappt 61. Ändå är det ett relativt positivt resultat, då gränsen för optimism går vid 50.

”Vår svenska exportindustri mår väldigt bra generellt sett och det finns en stark efterfrågan inom digitalisering och grön omställning där svenska företag ligger i framkant”, säger Lena Sellgren till Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Hon menar att det är detta som gör att bolagen ser så optimistiskt på framtiden som fortfarande ändå gör.

Läs också:

”Det skulle slå hårt mot svensk ekonomi” [Dagens PS]