Karlskoga är en riktig gränsstad. Den tillhör landskapet Värmland, men ligger i Örebro län. Sedan 1883 har det tillverkats kanoner på Boforsområdet, och nu tar vapenproduktionen ny fart i och med kriget i Ukraina.

ANNONS

Saab Dynamics i Karlskoga finns på historisk mark. Bruket grundades redan på 1640-talet, och vapnen från Bofors är både berömda och beryktade. Nu är det bråda tider i vapenfabriken igen. Det spända världsläget gör att upprustningen tar fart, och det är bra grejor som tillverkas. För krig, vill säga.

Populära bärbara vapen

NLAW (Next generation anti-tank weapon) eller Robot 57, en populär anti-tank robot, ligger under Saabs enhet Ground Combat. Det gör också AT4, eller pansarskott m/96, för engångsbruk. Och systemet M3 MAAWS (Multi-role, anti-armour, anti-personell weapon system), bättre känt som Carl-Gustaf, förstås.

v
AT4 används här av amerikanska armén. Foto: US Army

Dagens Industri berättar att AT4, tidigare mest känt inom det svenska försvaret, nu blir världskänt i och med kriget i Ukraina. Den svenska regeringen har skickat åtminstone 15.000 till ukrainska armén. NLAW och Carl-Gustaf används också i kriget som nu pågår, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

900 anställda i Karlskoga

I Karlskoga arbetar ungefär 900 anställda på Saab Dynamics. Chefen för Ground Combat, Mikael Höglund säger att de män och kvinnor som jobbar på företaget är stolta över det de gör.

”Den bakomliggande orsaken är fruktansvärd. Det pågår ett krig där människor dör varje dag och det är en mardröm”, säger han till Dagens Industri.

”Men jag tror att varje medarbetare också känner sig stolta över att våra vapen ger effekt och att det finns ukrainska män och kvinnor som är glada att de fått dem så att de kan skydda sig själva.”

ANNONS
ANNONS

Industriområdet är skyddat. Det råder fotoförbud, och ingen släpps in utan rigorösa säkerhetskontroller. Karlskogaborna vet vilka områden som är förbjudna, det är inget konstigt med det, men det kan kännas underligt för folk utifrån. Åt vissa håll riktar man helt enkelt inte kameran.

Saab i Karlskoga tjänar på kriget – full fart i fabrikerna
Boforsområdet på en flygbild – från 1935. Då var det ok att ta bilder, det är det definitivt inte nu. Industriområdet ligger vid sjön, i centrala Karlskoga. I mitten av bilden det ståtliga huvudkontoret.

Växer snabbt efter kriget

Kriget i Ukraina gör att just Ground Combat är den affärsenhet inom Saab som växer snabbast. Länder skickar vapen till Ukraina, och behöver ersätta dem, berättar Dagens Industri. Och det kommer att handla om stora volymer som ska tillverkas i lilla Karlskoga.

”Intresset är stort, men processen för den här typen av affärer är också ganska långsam”, säger Mikael Höglund till Dagens Industri. ”Generellt sett har vi många underleverantörer.”

70 underleverantörer

”För NLAW har vi exempelvis 70 underleverantörer, så det är ett komplext pussel som behöver läggas”, fortsätter Höglund.

Just NLAW tillverkas i samarbete med Thales Air Defence, ett brittiskt bolag. Leveranstid för ovan nämnda vapen ligger generellt på 8 till 18 månader.

Saab i Karlskoga tjänar på kriget – full fart i fabrikerna
En ukrainsk soldat med NLAW i mars 2022. Foto: TT

Karlskoga på vapenkartan igen

I Karlskoga behövs ungefär 100 nyanställningar, enligt Höglund. Sammantaget handlar det om flera hundra i Saab, och det kommer efter en tids tillväxt när företaget redan anställt många hundra.

ANNONS
ANNONS

”Vi befinner oss just nu på en puckel där det är svårt att lägga prognoser och bedöma hur långvarig efterfrågan blir, men det är ingen tvekan om att vi kommer vara i fokus åtminstone under tio år framåt”, säger Mikael Höglund till Dagens Industri.

”Vi kommer att behöva mycket folk de åren och investera tungt i verksamheten.”

Läs även: Svenska vapen skickas till fronten i Ukraina [Dagens PS]

Läs även: Superhemlig vapenorder till Saab – vägrar avslöja köparen [Dagens PS]